29 gru Przepis na jedną z najzdrowszych potraw świata – idealną na tegoroczny przednówek.
W naszym klimacie dobrym pytaniem jest to co możemy wykorzystać do kiszenia w takich okresach jak przednówek i zima? Zdecydowanie trzeba poznać sposób na kiszenie kapusty pekińskiej i rzepy- czyli polską wersję kimchi. A kimchi jest jedną z najzdrowszych kiszonek świata.
Wiemy już ze kiszonki są doskonałym sposobem na zachowanie dobrego stanu jelit. Bakterie fermentujące w kis
imchi – kiszona kapusta pekińska
składniki
kapusta:
3-4 głowy kapusty pekińskiej
½ szklanki soli (kamiennej)
warzywa:
2 kubki pociętej w słupki rzepy (białej lub czarnej)
1 marchew pocięta w słupki
7 – 8 niewielkich cebul poszatkowanych w piórka
czosnek 2 ząbki
Przyprawy:
imbir (kawałek), papryczka chilli
woda ( 2 litry)
Wykonanie:
- Kapustę należy umyć bardzo starannie. Obrać z wierzchnich liści ( nie wyrzucać ich) , pokroić na duże kawałki (ćwiartki). Następnie należy włożyć kapustę do dużego naczynia i zalać zalewą solną na noc (około 8 godzin). Na wierch położyć całe liście. Po tym czasie należy wyjąc kapustę z zlewy
- Przygotować marchew i rzepę poprzez jej pocięcie w słupki, dodać czosnek ( rozdrobniony) i imbir oraz pozostałe przyprawy. Połączyć wszystko z kapustą. Dosolić (jeśli trzeba)
- Przełożyć całość do słoika kładąc na wierzch liście. Porządnie ubić w słoiku. Zalać solanką (musi przykrywać całość). na wierzch położyć liście (musza być przykryte solanką)
- Zostawić w temp pokojowej na minimum 48 godzin (najlepiej na 3-5 dni)
Zródło: norde-strandvej-blogspot. oraz www maangichi.com