Rolą przekąski jest: regeneracja glikogenu mięśniowego oraz dostarczenie aminokwasów.

Węglowodany w tym posiłku powinny charakteryzować się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym.

Proporcje węglowodanów do białka 4:1

Wafle ryżowe z masłem orzechowym.
Produkty: Ilość w g lub ml. Wafle ryżowe 20 g, 2 sztuki. Masło orzechowe 20 g, 1 łyżka.
Kcal 217
Białko 4 (g)
Tłuszcz 14 (g)
Cholesterol 0 (mg)
Węglowodany 18 (g)
Wapń 13 (mg)
Błonnik 2 (g)

Pozostałe 2 przekąski  w czytaj całość

Jogurt kozi z płatkami jaglanymi i suszonymi morelami.

Produkty: Jogurt kozi 120 g. Płatki jaglane 30 g,3 łyżki. Morele suszone 30 g, 3 sztuki.
Kcal 288
Białko 11(g)
Tłuszcz 9 (g)
Cholesterol 10 (mg)
Węglowodany 43 (g)
Wapń 170 (mg) Błonnik 4 (g)
Wykonanie: Płatki wsypać do jogurtu. Odczekać chwilę, aż zmiękną. Dodać pokrojone morele.

Koktajl bananowy.

Produkty: Jogurt kozi 120 g. Banan 130 g, 1 sztuka.
Kcal 218
Białko 8 (g)
Tłuszcz 8 (g)
Cholesterol 10 (mg)
Węglowodany 32 (g)
Wapń 170 (mg)
Błonnik 2 (g)
​Wykonanie: Jogurt zblendować z bananem.

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta dydpepsja foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nowotwory nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  rak  SIBO sportowiec żywieni