28 lis Protokół związków fitoaktywnych – czyli naukowo potwierdzony sposób na zapobieganie chorobom nowotworowym
Chorujemy coraz bardziej, przybywa osób z chorobami neurodegeneracyjnymi, przybywa pacjentów z chorobami nowotworowymi. W pracy z Nimi powinniśmy posługiwać się tylko rzetelną wiedzą. Tymczasem „wujaszek Google” pełen jest recept na wszystko. Szkoda tylko, że najczęściej cudowne receptury nie opatrzone są żadnym przypisem. Nie mają żadnego autora, ani źródła. Oczywiście cuda się zdarzają ale lepiej żebyśmy w pracy z pacjentami posługiwali się WIEDZĄ a nie WIARĄ.
Przed świętami daję Państwu sprawdzone informacje – możemy się nimi posługiwać z czystym sumieniem, że są to wyniki oparte na pracach naukowych.
Pierwsza część będzie tyczyć warzyw i owoców , w drugiej podam ziarna i przyprawy pomocne w prewencji raka. Mają działanie przeciwzapalne – więc doskonale mogą wykorzystane u osób z chorobami neurodegeneracyjnymi
Na początek czynniki środowiskowe powiązane z ryzykiem rozwoju nowotworów, potem tabele z owocami i warzywami o udokumentowanym działaniu .Na koniec protokół
Typ nowotworu |
Czynnik środowiskowy powiązany ze zwiększoną częstością |
Rak pęcherza, rak jelita grubego, białaczka | Chlorowanie wody ( w woda pitna) |
Chłoniaki, białaczki, rak jelita grubego | Azotany (woda pitna) |
Białaczka dziecięca | Spaliny (narażenie) |
Białaczka dziecięca i chłoniaki (dzieci) | Zanieczyszczenia powietrza (wewnątrz budynków) |
Rak płuc ( przerzutowy) | Tlenek azotu |
Rak płuc | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne |
Białaczka dziecięca i chłoniaki (dzieci), nowotwory mózgu, guz Wilmsa, mięsak Ewinga, nowotwory zarodkowe | Pestycydy |
Mięsaki, chłoniaki | Dioxany, związki uwalniane podczas spalania śmieci |
Rak jąder |
Zanieczyszczenie środowiska (narażenie matki w czasie ciąży) |
Rak pęcherza |
Związki azotowe |
Nowotwory przewodu pokarmowego | Związki radioaktywne (węgla, radu i uranu) |
Protokół związków fitoaktywnych
Owoce bogate w związki o UDOKUMENTOWANYM działaniu protekcyjnym przeciw nowotorowe |
Kolor |
Jabłka |
Czerwony |
Brzoskwinia |
Żółty |
Banany | Żółty |
Czarne jagody | Fioletowy |
Wiśnie | Czerwony |
Cytryny | Żółty |
Jeżyny | Fioletowy |
Owoc durian | Żółty |
Winogrona | Fioletowy |
Owoc gujawy | Zielony |
Owoce liściokwiatu garbnikowego (owoc amalaki) | Zielony |
Mango | Żółto czerwony |
Owoc czapetki malajskiej | Czerwony |
Mangostan właściwy | Żółto czerwony |
Ananas | Żółty |
Owoc granatu | Czerwony |
Warzywa bogate w związki o UDOKUMENTOWANYM
działaniu protekcyjnym przeciwnowotorowe |
|
Karczoch | Zielony |
Awokado | Zielony |
Brukselki | Zielony |
Brokuły | Zielony |
Kapusta | Zielony |
Kalafior | Biały |
Marchew | Pomarańczowy |
Rzodkiew japońska (daikon) | Zielony |
Kalarepa | Zielony |
Cebula | Żółty / czerwony/ biały |
Pomidor | Czerwony |
Rzepa | Biały |
Ulluco | Czerwony |
Rukiew wodna | Zielony |
Okra | Zielony |
Ziemniak | Żółty (miąższ) |
Pastorały paproci | Zielony |
Cykoria sałatowa | Zielony |
Komatsuna | Zielony |
Łoboda | Zielony |
Dynia makaronowa | Żółty/pomarańczowy |
Cukinia | Zielony |
Sałata | Zielony |
Szpinak | Zielony |
Protokól FT (związków fitoaktywnych). Jemy ( 5 porcji każdego dnia co 2 godziny po 100 g)
Dzień |
Jaki kolor |
Surowe czy gotowane |
Poniedziałek |
Dzień czerwony |
S S G S |
Wtorek |
Żółto pomarańczowy |
S S G S S |
Środa |
Żółto – zielony |
S S S S G |
Czwartek |
Zielony |
G S S G S |
Piątek |
Zielono- czerwony |
S S S S s |
Sobota |
Zielono – granatowy |
G S S S S |
Niedziela |
Granatowy |
S S S S G |
S na surowo
G gotowane
źródła: Anand P Pharmaceutical Research 25 , 9 2008 Belpomme D et al. Environ Res 105: 413- 429 (2007)