Prosty, smaczny i łatwy do upieczenia chleb bezglutenowy. Nie rozsypuje się po upieczeniu - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19162
post-template-default,single,single-post,postid-19162,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Prosty, smaczny i łatwy do upieczenia chleb bezglutenowy. Nie rozsypuje się po upieczeniu

Prosty, smaczny i łatwy do upieczenia chleb bezglutenowy. Nie rozsypuje się po upieczeniu

Kochani przesyłamy kolejny pomysł na chleb bezglutenowy 🙂 Tym razem w wersji jaglanej 😀 Co bardzo ważne chleb się nie rozsypuje i bardzo szybko robi!

Składniki na jedną foremkę 21 cm:
– kasza jaglana surowa zmielona 230 g
– skrobia ziemniaczana 70 g
– orzechy laskowe 40 g
– migdały 30 g
– siemię lniane (w ziarenkach) 50 g
– siemię lniane (zmielone) 20 g
– wrząca woda 90 ml
– woda letnia 200 ml
– sól ok. 1 łyżeczki
– cukier 1 łyżka
– proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Kaszę zmielić w młynku do kawy. Następnie zmieloną przełożyć do miski – dodać do niej skrobię ziemniaczaną, orzechy, migdały, siemię lniane (ziarenka), sól, cukier i proszek do pieczenia.
Wszystko wymieszać. W międzyczasie siemię zmielone zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. 
Do suchych składników w misce dodać wymieszany z resztą wody len i całość zmiksować.
Odstawić na 15 minut.
W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do temp. 180`C (termoobieg). Następnie ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – piec ok. 40 minut.

voilà

Smacznego 😏

Piekła dla Was mgr Joanna Hołowko

dietetyk kliniczny