Prosty przepis na bezglutenowe pierniczki z mąki kukurydzianej
19735
post-template-default,single,single-post,postid-19735,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Prosty przepis na bezglutenowe pierniczki z mąki kukurydzianej

Prosty przepis na bezglutenowe pierniczki z mąki kukurydzianej

Potrzebne produkty: 340 g mąki kukurydzianej, łyżka masła, 2 łyżki miodu, 100 g brązowego cukru,m1 łyżka przyprawy do piernika (np. kompozycji: cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, kardamonu, pieprzu, ziela angielskiego) i dodatkowo pół laski cynamonowca, łyżeczka sproszkowanego imbiru, 1 gwiazdka anyżu, pół łyżeczki całych goździków, 2 jajka, 4 łyżki ciepłego mleka, pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy lekko miód. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę, kompozycję piernikową, imbir oraz rozgniecione w moździerzu cynamon, anyż i goździki. W pachnącym mącznym piasku robimy dołek, do którego wlewamy miód. Nieznacznie mieszamy (np. łyżką drewnianą, nożem). Po chwili dodajemy cukier, masło, 1 jajko. Zaczynamy powoli dolewać mleka, zagniatając ciasto w jednolitą kulę (staramy się nie wyrabiać ciasta zbyt długo, by pierniczki nie były po upieczeniu gumowate). Piernikową kulę rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (nie za cienko, by uzyskać odpowiednią miękkość) i wykrawamy z niej pierniczki. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i smarujemy za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8 – 10 minut (tak, by po wyjęciu były miękkie), Studzimy i dekorujemy. Całość ciasta jest przewidziana na ok. 40 pierniczków. Jeden nieudekorowany pierniczek zawiera 50 kcal, 0,325g białka, 1 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

Przepis i przygotowanie: Dominika Maciejewska