29 gru Prosty przepis na bezglutenowe pierniczki z mąki kukurydzianej
Potrzebne produkty: 340 g mąki kukurydzianej, łyżka masła, 2 łyżki miodu, 100 g brązowego cukru,m1 łyżka przyprawy do piernika (np. kompozycji: cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, kolendry, kardamonu, pieprzu, ziela angielskiego) i dodatkowo pół laski cynamonowca, łyżeczka sproszkowanego imbiru, 1 gwiazdka anyżu, pół łyżeczki całych goździków, 2 jajka, 4 łyżki ciepłego mleka, pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy lekko miód. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę, kompozycję piernikową, imbir oraz rozgniecione w moździerzu cynamon, anyż i goździki. W pachnącym mącznym piasku robimy dołek, do którego wlewamy miód. Nieznacznie mieszamy (np. łyżką drewnianą, nożem). Po chwili dodajemy cukier, masło, 1 jajko. Zaczynamy powoli dolewać mleka, zagniatając ciasto w jednolitą kulę (staramy się nie wyrabiać ciasta zbyt długo, by pierniczki nie były po upieczeniu gumowate). Piernikową kulę rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (nie za cienko, by uzyskać odpowiednią miękkość) i wykrawamy z niej pierniczki. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i smarujemy za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8 – 10 minut (tak, by po wyjęciu były miękkie), Studzimy i dekorujemy. Całość ciasta jest przewidziana na ok. 40 pierniczków. Jeden nieudekorowany pierniczek zawiera 50 kcal, 0,325g białka, 1 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.
Przepis i przygotowanie: Dominika Maciejewska