29 gru Propozycja dla twardzieli – sylwestrowe brownie, bezlaktozowe i bezglutenowe
To jest przerobiona przez Adama propozycja Brownie zaczerpnięta od Food Imperatora. Smaczna i bardzo kaloryczna. Spalenie 1 kawałka wymaga pewnie z 3 godzin tańczenia rockendrolla. Ale co tam!
No i to zdjecie: amatorszczyzna z pietruszką w tle! Ale smak cudowny.
Potrzebujesz:
360g mąki
180g masła
400ml syropu cukrowego
200ml cukru
80g kakao
4 jajka (6 gdy używamy mąki bezglutenowej)
papier do pieczenia
Jak przygotować ciasto:
1) Przygotowanie syropu cukrowego: Wybraną przez nas objętość wody zagotowujemy w garnku aż do wrzenia. Następnie wsypujemy tę samą objętość cukru białego(w kryształkach). Gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy uzyskamy jednorodny roztwór, wyłączamy grzanie i czekamy, aż roztwór ostygnie. Tak przygotowany syrop możemy wykorzystać do każdego celu. Doskonale sprawdza się on podczas przygotowywania drinków. Pamiętajmy jednak o dodaniu odrobiny soku cytrynowego, jeśli chcemy nasz syrop przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.
2) Przygotowanie ciasta: Masło rozpuszczamy w garnku. Czekamy kilka minut, aby ostygło do około 50 stopni Celsjusza. Wówczas dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta: syrop cukrowy, cukier, jajka, mąkę, kakao i szczyptę soli. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem i wysmarowujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy do czasu otrzymania pożądanej przez nas konsystencji ciasta.
link do orginalnego przepisu: