Propozycja dla twardzieli - sylwestrowe brownie, bezlaktozowe i bezglutenowe - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19468
post-template-default,single,single-post,postid-19468,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Propozycja dla twardzieli – sylwestrowe brownie, bezlaktozowe i bezglutenowe

Propozycja dla twardzieli – sylwestrowe brownie, bezlaktozowe i bezglutenowe

To jest przerobiona przez Adama propozycja Brownie zaczerpnięta od Food Imperatora. Smaczna i bardzo kaloryczna. Spalenie 1 kawałka wymaga pewnie z 3 godzin tańczenia rockendrolla. Ale co tam!

No i to zdjecie: amatorszczyzna z pietruszką w tle! Ale smak cudowny.

Potrzebujesz:

360g mąki

180g masła

400ml syropu cukrowego

200ml cukru

80g kakao

4 jajka (6 gdy używamy mąki bezglutenowej)

papier do pieczenia

Jak przygotować ciasto:

1) Przygotowanie syropu cukrowego: Wybraną przez nas objętość wody zagotowujemy w garnku aż do wrzenia. Następnie wsypujemy tę samą objętość cukru białego(w kryształkach). Gotujemy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy uzyskamy jednorodny roztwór, wyłączamy grzanie i czekamy, aż roztwór ostygnie. Tak przygotowany syrop możemy wykorzystać do każdego celu. Doskonale sprawdza się on podczas przygotowywania drinków. Pamiętajmy jednak o dodaniu odrobiny soku cytrynowego, jeśli chcemy nasz syrop przechowywać w lodówce przez dłuższy czas.

 

2) Przygotowanie ciasta: Masło rozpuszczamy w garnku. Czekamy kilka minut, aby ostygło do około 50 stopni Celsjusza. Wówczas dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta: syrop cukrowy, cukier, jajka, mąkę, kakao i szczyptę soli. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Formę do pieczenia wykładamy papierem i wysmarowujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy do czasu otrzymania pożądanej przez nas konsystencji ciasta.

 

link do orginalnego przepisu: