Profesor na diecie – co trzeba wiedzieć o diecie ketogennej przed jej rozpoczęciem - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18354
post-template-default,single,single-post,postid-18354,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Profesor na diecie – co trzeba wiedzieć o diecie ketogennej przed jej rozpoczęciem

Profesor na diecie – co trzeba wiedzieć o diecie ketogennej przed jej rozpoczęciem

Moje warunki zadrowotne na wejściu do diety ketogennej

  1. mój stan zdrowia jest bez zastrzeżeń jestem po badaniach okresowych które wykazały brak odchyleń od normy w badaniach krwi (pełna morfologia) lipidach krwi (pełny profil lipidowy). Nie mam nadciśnienie tętniczego, ani zaburzeń funkcji wątroby i nerek (potwierdzone przez lekarza)
  2. wiem że się dobrze czuje w stanie ketonemii- mam to sprawdzone
  3. wiem że wybiorę dobry wariant diety oparty na dobrych jakościowo produktach i certyfikowanych tłuszczach a niskiej zawartości  kwasów tłuszczowych (laurynowego i mirsytynowego które mają działanie propłytkowe), zbilansuje podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszając ich utlenianie w krążeniu za pomocą witamin o charakterze antyutleniaczy ( znam warianty większości swoich enzymów związanych z utylizacją wolnych rodników – wiem jakie dawki witamin są mi potrzebne)
  4. unikam od lat dużego spożycia kwasu linolowego oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych – nie używam określonych olejów (od lat) nie jem żadnych produktów, które są przygotowywane przemysłowo .
  5. jem dobre ilości warzyw i owoców – myjąc  je odpowiednio mając nadzieję że pozbywam się w ten sposób środków ochrony roślin
  6. pije regularnie  czerwone wino , wiem  służy mojemu organizmowi
  7. od lat suplementuję się tym, czego brakuje mojemu organizmowi (staram się sprawdzać stężenia tego co można sprawdzić obiektywnymi metodami laboratoryjnymi)
  8. używam dobrej wody, dobrych naczyń, dobrze używam folii aluminiowej i NIE DAJE WARY WIĘKSZOŚCI REKLAMOM
  9. zwracam uwagę na jakość produktów ziarnistych (kupuje w sklepach ze zdrową żywnością) prawdopodobnie naiwnie mając nadzieje ze zboża bezglutenowe są wolne od dużych dawek Roundapu .
  10. od dziecka wpojono mi konieczność systematycznego jedzenia produktów sfermentowanych
  11. nie pije mleka słodkiego, pije za to mleko sfermentowane i roślinne. Mleko krowie sfermentowane służy mi ale w określonych ilościach.

Litsa produktów z których Maja i Asia układają jadłospisy:

zbożowe: kasza gryczana, jaglana, komosa, batat, ryż

mięsne i nabiał: ryby, jaja, sfermentowane mleko, sery

tłuszcze: oliwa, certyfikowany olej rzepakowy, olej kokosowy, klarowane masło, smalec gęsi (ma dużo kwasu alfa linoloenowego)

warzywa: wszystkie ,kiszone ogórki, kapusta, awokado

owoce: pomarańcze, gapefruity, jabłka – trzeba dobrze liczyć wielkość porcji

nasiona i orzechy: siemię lniane, pestki dyni, orzechy włoskie

ruch: codziennie 45 min Nordic walking sportowy.

relaks: muzyka metalowa podczas treningu.. Acha jeszcze jedno DK jest dietą gdzie pobudzona jest lipoliza czyli rozpad tkanki tłuszczowej.

No to co? Zaczynam.

Warto pocztać: Neurosci Lett. 2015 Jul 26. pii: S0304-3940(15)30054-9. doi: 10.1016/j.neulet.2015.07.034.

Exerc Sport Sci Rev. 2015 Jul;43(3):153-62. doi: 10.1249/JES.0000000000000050.