Probiotyki i prebiotyki, które wykorzystać do zapobiegania COVID 19?
17811
post-template-default,single,single-post,postid-17811,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Probiotyki i prebiotyki, które wykorzystać do zapobiegania COVID 19?

Probiotyki i prebiotyki, które wykorzystać do zapobiegania COVID 19?

W tym artykule dowiesz się, które szczepy probiotyków można zastosować w celu wzmocnienia odporności i w celu łagodzenia objawów jelitowych w przebiegu COVID 19. Wszystkie dane pochodzą z publikacji naukowych publikowanych naukowych czasopismach medycznych.

Ostra zakaźna choroba układu oddechowego wywołana zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2, czyli COVID 2, po raz pierwszy została opisana w grudniu 2019 r. SARS- CoV-2podobnie jak inne koronawirusy może powodować choroby układu oddechowego, żołądkowo-jelitowego oraz zaburzenia neurologiczne oraz jelitowe.

Okres inkubacji dla COVID-19 wynosi 1-14 dni. Typowe objawy COVID-19 obejmują gorączkę, suchy kaszel, duszność, ból mięśni i zmęczenie. Inne zgłaszane często objawy to: ból głowy, katar, kichanie, ból gardła, utrata powonienia i zapalenie płuc.

Zakażenie COVID-19 odbywa się głównie drogą kropelkową, przez śluzówki oka oraz przez kontakt z powierzchniami skażonymi ( stąd apel o częste mycie i odkażanie rąk.) Ostatnio wykryto SARS-CoV-2 w kale co sugeruje możliwość transmisji fekalno-oralnej. Dlatego nie powinno dziwić, że innymi coraz częściej zgłaszanymi objawami zakażenia są objawy żołądkowo-jelitowe takie jak biegunka, nudności, wymioty, oraz ból brzucha.

A wszystko to dlatego, że istnieje funkcjonalne połączenie pomiędzy jelitami a układem oddechowych zwane osią jelitowo płucną.

Wiadomo, że zarówno układ oddechowy jak i pokarmowy jest fizjologicznie skolonizowany przez mikroorganizmy (w płucach ich liczba jest znacznie niższa ) i że pomiędzy obydwoma środowiskami istnieje wymiana metabolitów wspierających układ immunologiczny związany z tkanką limfatyczną związaną z nosem i gardłem (NALT) i tkanką limfatyczną związaną z oskrzelami (BALT).

W obydwu tkankach znajduje się także duża liczba receptorów ACE ( enzymu konwertującego angiotensynę), do których przyłącza się wirus SARS CoV 2 atakując i kolonizując organizm człowieka. Być może także układ pokarmowy jest podatny na kolonizowane przez wirusa podobnie jak oddechowy. Co można w tej sytuacji robić.

Pytanie jest takie. Skoro wiemy, że probiotyki, czyli specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakteryjne mogą pomagać w terapii niektórych schorzeń w tym problemów jelitowych – to czy można zastosować je w terapii COVID 19? I jeśli tak to które szczepy? Oczywiście badania intensywnie trwają i dzięki szybkim ścieżkom publikacyjnym mamy do nich nieodpłatny dostęp. Trzeba wiedzieć, że nie są to zalecenia o sile rekomendacji, dlatego u osób chorych trzeba ich użycie skonsultować z lekarzem.

Przyjrzyjmy się które gatunki i szczepy bakterii są przez badaczy wyselekcjonowane jako przydatne do terapii COVID 19 lub do zmniejszania ryzyka zakażenia wirusem.

Zapobieganie infekcji i wtórym zakażeniom Prowadzone do tej pory badania wykazały, że probiotyki mogą być użyteczne dla zapobiegania lub terapii infekcji dróg oddechowych spowodowanych przez inne wirusy ( grypa i wirusy syncytialne). Działanie probiotyków opiera się na wzmacnianiu odporności poprzez aktywację immunoglobuliny A (IgA), zwiększenie wydzielania i aktywności komórek układu odpornościowego (makrofagi, neutrofile). Wykazano że probiotyki zawierające Lactobacillus paracasei, L. casei i L.fermentum znacznie ograniczyły występowanie grypy zmniejszając ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych u dorosłych. Osoby dorosłe, które dostawały probiotyki ze szczepami L. paracasei, L. casei i L.fermentum wykazywały znacznie wyższe stężenie interferonu (IFN)-γ w surowicy oraz wyższe poziomy rozpuszczalnej IgA w przewodzie pokarmowym niż osoby które probiotyku nie dostały.

Jakie probiotyki wybrać, żeby wzmacniać się przed infekcją SARS COV-2 ?

Probiotyki Lactobacillus:. L. gasseri, L.delbrueckii ssp. bulgaricus, B. bifidum, L. acidophilus indukują zwiększoną obrone przeciwwirusową ( zwiększają syntezę IFN-alfa przez monocyty).

Probiotyk Lactobacillus paracasei DG zwiększa obronę przeciwwirusową poprzez wzmocnienie syntezy TNF-alfa, IL-6, IL-8 ). Streptococcus thermophilus także ma potencjane działanie antywirusowe poprzez uruchamianie zwięksoznej syntezy antywirusowej il TNF-alfa, IL-6, IL-8, który jest wymagany do ochrony antywirusowej

Trzeba szukać szczepów probiotyków z następujących gatunków

Lactobacillus acidophilus, L. amylovorus, L. brevis, L. bulgaricus, L. casei, L. cellobiosus, L. crispatus, L. curvatus, L. delbrueckii spp. bulgaris, L. fermentum, L. gallinarum, L. helveticus, L. johnsonii, L. lactis, L. paracasei, L. plantarum, L. reuteri, L. rhamnosus;

Streptococcus thermophilus,

Lactococcus lactis,

Leuconostoc mesenteroides,

Pediococcus pentosaceus, P. acidilactici,

Bifidobacterium adolescentis, B. animalis, B. bifidum, B. breve, B. essensis, B. infantis, B. laterosporum, B. thermophilum, B. longum,

Propionibacterium acidipropionici, P. freudenreichii, P. jensenii, P. thoenii,

Enterococcus fecalis, E. faecium,

Bacillus alcolophilus, B. cereus, B. clausii, B. coagulans, B. subtilis, Escherichia coli,

Sporolactobacillus inulinus;

Drożdże: Saccharomyces boulardii S. cerevisiae

Dla pacjentów chorych z COVID 19 z przebiegiem biegunkowym proponuje się- choć pamiętajcie że konieczna jest konsultacja z lekarzem rodzinnym

Lactobacillus rhamnosus (LGG)i Bifidumbacterium lactis HN019, Bifidobacterium animalis subsp. Lactis-BB12

Streptococcus salivarius, K12, która jest jedną prawidłowych i dominujących bakterii w jelicie i w płucach które wykazują działanie przeciwzapalne, pomagają utrzymać równowagę mikroekologiczną w jelicie i mogą przyczynić się do zapobiegania wtórnej infekcji bakteryjnej u pacjentów z COVID-19.

Uwaga! ważne jest odpowiednie dożywienie które osłabioną odporność COVID-19 ( pacjenci w przebiegu choroby mogą być niedożywieni ) proponuje się dla prawidłowej immunomodulacji prebiotyk ( jak wyżej) probiotyk ( fruktany, oligosacharydy, arabinooligosacharydy, izomaltooligosacharydy, ksylooligosacharydy, skrobia odporna, laktosacharoza, kwas laktobionowy, galaktomannan, psyllium) postbiotyk ( kwas masłowy, CLA i EPA/DHA), polifenole i suplementację cynku, które są w stanie przywrócenie odporności wrodzonej i adaptacyjnej i może być adiuwantowym wyborem terapeutycznym COVID-19

Jaka dawka: dawka proponowana to (>7 log CFU), aby zapewnić ochronę

Literatura

Science of Food (2020) 4:17 ; https://doi.org/10.1038/s41538-020-00078-9
Eur Rev Med Pharmacol Sci . 2020 Apr;24(8):4062-4063.

doi: 10.26355/eurrev_202004_20977. Are probiotics effective adjuvant therapeutic choice in patients with COVID-19?

L Di Renzo 1, G Merra, E Esposito, A De Lorenzo Int J Immunopathol Pharmacol

. Jan-Dec 2020;34:2058738420961304. doi: 10.1177/2058738420961304.

The probiotic Bifidobacterium in the management of Coronavirus: A theoretical basis Hüseyin S Bozkurt 1, Eamonn Mm Quigley 2 Minerva Med. . 2020 Jun;111(3):281-283. doi: 10.23736/S0026-4806.20.06570-2. Epub 2020 Apr 7.

A possible probiotic (S. salivarius K12) approach to improve oral and lung microbiotas and raise defenses against SAR S-CoV-2

Francesco Di Pierro 1 Zhang, H. et al. Prospective study of probiotic supplementation results in immune stimulation and improvement of upper respiratory infection rate. Synth. Syst. Biotechnol. 3, 113–120 (2018)

by Volodymyr Hryshchenko