Prenatalny etap kształtowania preferencji smakowych - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19804
post-template-default,single,single-post,postid-19804,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Prenatalny etap kształtowania preferencji smakowych

Prenatalny etap kształtowania preferencji smakowych

Preferencje smakowe są w dosyć ograniczonym stopniu modyfikowane w życiu dorosłym. Okazuje się, że bardzo burzliwym okresem kształtowania przyszłych preferencji jest etap życia wewnątrzmacicznego oraz etap noworodkowy.

To właśnie wtedy bogate w aminy płyny otaczające płód (życie płodowe), jak i pokarm matki mają kluczowy wpływ na rozwój przyszłych preferencji. Okazuje się, że na tym etapie życia smakuje najbardziej smak słodki oraz umami. Natomiast źle jest „przyjmowany” przez dzieci smak gorzki i kwaśny. Uczeni tłumaczą te preferencje tym, że dzieci instynktownie wybierają pokarmy bogatoenergetyczne (słodkie w smaku) odrzucając te potencjalnie trujące (o gorzkim lub kwaśnym smaku). Jednak gdy matka, która karmi, zacznie wprowadzać stopniowo pokarmy gorzkie i kwaśne do swojego menu, dziecko uczy się akceptować te smaki i lubi je w życiu dorosłym, stając się z czasem bardziej świadomym konsumentem m.in. szerokiej gamy warzyw i owoców.
Źródło: Curr Biol. 2013 May 6;23(9):R401-8. doi: 10.1016/j.cub.2013.02.037