Prawidłowa ilość sodu w diecie jest czynnikiem zapobiegającym uszkodzeniu mięśni, wiedziałeś? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19947
post-template-default,single,single-post,postid-19947,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Prawidłowa ilość sodu w diecie jest czynnikiem zapobiegającym uszkodzeniu mięśni, wiedziałeś?

Prawidłowa ilość sodu w diecie jest czynnikiem zapobiegającym uszkodzeniu mięśni, wiedziałeś?

Sport to zdrowie, o tym się mówi i każdy to wie, jednak nie wszyscy wiedzą, że trening to nie wszystko. Właściwe nawyki żywieniowe, układanie treningu pod poziom wytrenowania, regeneracja mięśni, sen to jedne z aspektów towarzyszących trenowaniu sportu. Wydaje się, że osoby, które już osiągnęły wysoki pułap wytrzymałościowy, mogą startować w biegach długodystansowych, triathlonie, maratonach i to jest prawda.

Jednak osoby, które już zdecydują się na start w tego typu zawodach, muszą szczególnie dbać o swój organizm, ponieważ jest wtedy poddawany skrajnym wysiłkom.

Wysiłkowe uszkodzenie tkanki mięśniowej (rabdomioliza) prowadzi do uwolnienie toksycznych związków do osocza i moczu, szczególnie jest to spotykane sportach o przedłużonym wysiłku takim jak bieganie, kolarstwo i triathlon. Rabdomioliza zaś może doprowadzić do uszkodzenia nerek, a nawet ich dysfunkcji. Jednak sam wysiłek o dużej intensywności nie doprowadzi sportowca do takiego stanu. Przykładowo może to być nieadekwatne dostarczenie płynów do organizmu, biegunki, wymioty czy też leki przeciwbólowe. Ponadto nadmierne nawodnienie organizmu może doprowadzić do zmniejszonego stężenia sodu w surowicy krwi (hiponatremii) i uszkodzenia komórek mięśniowych.

Naukowcy z Czech podjęli się zbadaniu poziomu stężenia sodu we krwi oraz ocenie uszkodzenia komórek mięśniowych (badanie stężenia kreatyniny w surowicy krwi) u 145 sportowców, którzy brali udział w zawodach na ultra długich dystansach, takich jak bieg na 100 km, bieg całodobowy, całodobowy wyścig rowerowy.

W wyniku tych badań doszli oni do wniosku, że osoby, które wykazywały obniżone stężenie sodu we krwi, były bardziej podatne na uszkodzenie mięśni, niż sportowcy dostarczający prawidłowe ilości sodu (normonatremią). W związku z tym można stwierdzić, że prawidłowa suplementacja i urozmaicanie diety w produkty bogate w makro i mikroelementy może uchronić sportowców przed uszkodzeniem mięśni i komplikacjom związanych z rabdomiolizą.

Źródło: Chlíbková D, Knechtle B, Rosemann T, Tomášková I, Novotný J, Žákovská A, Uher T. Rhabdomyolysis and exercise-associated hyponatremia in ultra-bikers and ultra-runners. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jun 25;12:29

​Autor: Zespół Dietetica