
28 gru Praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych koniecznych do ułożenia diety w autyzmie
Dieta osoby z autyzmem to duże wyzwanie. Dobrze ułożona przynosi szybką poprawę stanu zdrowia. Jednak żeby ją ułożyć trzeba się sporo dowiedzieć o dziecku: o jego deficytach, stanie jelit, intensywności zapalenia. Jakie badania należy zrobić żeby ułożyć dietę? Przyjrzyjmy się tym wartościowym.
1.badanie ilościowe flory bakteryjnej – pokazuje czy doszło do zaburzeń w składzie flory jelitowej. Ilościowe proporcje flory tlenowej i beztlenowej
Jeśli flora jest nieprawidłowa: badanie w kierunku ilości parametrów zapalnych kalprotektyny, alfa 1 antytrypsyny, EPX
2.pH stolca
3.niestrawione pozostałości w stolcu
4.elastaza trzustkowa – marker funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki
5.alfa 1 antytypsyna – marker świadczący o przepuszczalności śluzówki
6.kwasy żółciowe– marker zewnątrzwydzielniczej funkcji wątroby
7.kalprotektyna-marker nasilenia procesów zapalnych
8.wydzielnicza immunoglobulina A – zredukowane poziomy świadczą o wzmożonym stresie antygenowym
9.kwasy organiczne w moczu: benzoesowy, 4 OH benzoesowy, trikarbolowy, winowy A arabitol- potwierdzenie kolonizacji
10.zonulina w kale /surowicy– potwierdzenie rozszczelnienia jelit
11.metabolizm tryptofanu – funckcje mózgu
12.nadwrażliwości pokarmowe
13.zatrucia i niedobory – kumulacja metali , niedobory witamin