Praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych koniecznych do ułożenia diety w autyzmie - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18781
post-template-default,single,single-post,postid-18781,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych koniecznych do ułożenia diety w autyzmie

Praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych koniecznych do ułożenia diety w autyzmie

Dieta osoby z autyzmem to duże wyzwanie. Dobrze ułożona przynosi szybką poprawę stanu zdrowia. Jednak żeby ją ułożyć  trzeba się  sporo dowiedzieć o dziecku: o jego deficytach, stanie jelit, intensywności zapalenia.  Jakie badania należy zrobić żeby ułożyć dietę? Przyjrzyjmy się tym wartościowym.

1.badanie ilościowe flory bakteryjnej – pokazuje czy doszło do zaburzeń w składzie flory jelitowej. Ilościowe proporcje flory tlenowej i beztlenowej

Jeśli flora jest nieprawidłowa: badanie w kierunku ilości parametrów zapalnych kalprotektyny, alfa 1 antytrypsyny, EPX

2.pH stolca

3.niestrawione pozostałości w stolcu

4.elastaza trzustkowa – marker funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki

5.alfa 1 antytypsyna – marker świadczący o przepuszczalności śluzówki

6.kwasy żółciowe– marker zewnątrzwydzielniczej funkcji wątroby

7.kalprotektyna-marker nasilenia procesów zapalnych

8.wydzielnicza immunoglobulina A – zredukowane poziomy świadczą o wzmożonym stresie antygenowym

9.kwasy organiczne w moczu: benzoesowy, 4 OH benzoesowy, trikarbolowy, winowy A arabitol- potwierdzenie kolonizacji

10.zonulina w kale /surowicy– potwierdzenie rozszczelnienia jelit

11.metabolizm tryptofanu – funckcje mózgu

12.nadwrażliwości pokarmowe

13.zatrucia i niedobory – kumulacja metali , niedobory witamin