Praktyczne rady dla osoby, która rozpoczyna dietę bezglutenową. Jak się zorganizować w kuchni?
19315
post-template-default,single,single-post,postid-19315,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Praktyczne rady dla osoby, która rozpoczyna dietę bezglutenową. Jak się zorganizować w kuchni?

Praktyczne rady dla osoby, która rozpoczyna dietę bezglutenową. Jak się zorganizować w kuchni?

Od tego jak się zorganizuje przygotowanie potraw w kuchni zależy bardzo wiele. Nawet drobne błędy popełniane na tym polu  mogą opóźnić lub zniweczyć powrót do zdrowia. Sama miałam z tym spory problem kiedy stanęłam przed konicznością zorganizowania życia z osobą na diecie bg.

Jak zorganizować kuchnię  bezglutenową?

  1. szafki kuchenne–  najlepiej byłoby gdyby były ODDZIELNE szafki w których są przechowywane produkty z glutenem . Jeśli nie ma takiej możliwości trzeba ściśle odseparować produkty glutenowe od bezglutenowych- używać zamykanych pojemników na produkty bg.
  2. trzeba zakupić oddzielne tostery i maselniczki. Ilość glutenu zostawionego na maśle przez osobę która wcześniej smarowała kromkę glutenową  może  być zbyt duża i wywołać reakcję u osoby celiakią
  3. bardzo uważać podczas gotowania-  na przenoszenie mąki glutenowej na łyżkach czy rękach. Jeśli chcemy odciąć powierzchnię, na której było przygotowane danie z glutenem –  wystarczy umyć blat i rozłożyć na nim papier do pieczenia lub folię aluminiową  i na tak przygotowanej  powierzchni  przygotować posiłek bg. Najlepiej jest NAJPIERW przygotować potrawę bg
  4. drewniane łyżki – muszą być oddzielne dla osób na diecie bg. W ich zakamarkach zwykle skryje się zbyt dużo resztek, których nie jesteśmy się w stanie pozbyć  .
  5. smażenie na oleju – pamiętajmy żeby smażyć najpierw produkty bezglutenowe a potem dopiero te z glutenem.
  6. naczynia i garnki – no cóż najlepiej oddzielne. Jeśli nie, trzeba bardzo porządnie myć.

źródło: Poradnik postępowania przy celiakii Schara