29 gru Praktyczne rady dla osoby, która rozpoczyna dietę bezglutenową. Jak się zorganizować w kuchni?
Posted at 10:26h
in gluten free
Od tego jak się zorganizuje przygotowanie potraw w kuchni zależy bardzo wiele. Nawet drobne błędy popełniane na tym polu mogą opóźnić lub zniweczyć powrót do zdrowia. Sama miałam z tym spory problem kiedy stanęłam przed konicznością zorganizowania życia z osobą na diecie bg.
Jak zorganizować kuchnię bezglutenową?
- szafki kuchenne– najlepiej byłoby gdyby były ODDZIELNE szafki w których są przechowywane produkty z glutenem . Jeśli nie ma takiej możliwości trzeba ściśle odseparować produkty glutenowe od bezglutenowych- używać zamykanych pojemników na produkty bg.
- trzeba zakupić oddzielne tostery i maselniczki. Ilość glutenu zostawionego na maśle przez osobę która wcześniej smarowała kromkę glutenową może być zbyt duża i wywołać reakcję u osoby celiakią
- bardzo uważać podczas gotowania- na przenoszenie mąki glutenowej na łyżkach czy rękach. Jeśli chcemy odciąć powierzchnię, na której było przygotowane danie z glutenem – wystarczy umyć blat i rozłożyć na nim papier do pieczenia lub folię aluminiową i na tak przygotowanej powierzchni przygotować posiłek bg. Najlepiej jest NAJPIERW przygotować potrawę bg
- drewniane łyżki – muszą być oddzielne dla osób na diecie bg. W ich zakamarkach zwykle skryje się zbyt dużo resztek, których nie jesteśmy się w stanie pozbyć .
- smażenie na oleju – pamiętajmy żeby smażyć najpierw produkty bezglutenowe a potem dopiero te z glutenem.
- naczynia i garnki – no cóż najlepiej oddzielne. Jeśli nie, trzeba bardzo porządnie myć.
źródło: Poradnik postępowania przy celiakii Schara