Powyborczy „Microbiota chalenege” – napraw, rób zdjęcie, dziel się z grupą - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18065
post-template-default,single,single-post,postid-18065,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Powyborczy „Microbiota chalenege” – napraw, rób zdjęcie, dziel się z grupą

Powyborczy „Microbiota chalenege” – napraw, rób zdjęcie, dziel się z grupą

Stresowałeś się podczas wyborów? Stres przechodziły też twoje bakterie jelitowe. Weź je na antystresowy detoks. To im się to po prostu należy!

Wybory za nami.  Czas wyjątkowy, dla  wielu  pełen napięcia i stresu. Pamiętajcie – kiedy stresowaliście się  Wy, stresowały się także  wasze bakterie jelitowe. A to one „produkują” neurotransmitery takie jak: kwas γ-Aminomasłowy, dopamina, noradrenalina, serotonina.  Ilość neurotransmiterów powinna być ściśle regulowana a stres jest czynnikiem niweczącym tę delikatną równowagę.  Czas najwyższy wziąć swoje bakterie na antystresowy detoks.

Do poprawy funkcjonowania mikrobiota i utrzymania sprawnej bariery jelitowej wymagana jest żywność bogata w błonnik  witaminę A, witaminę D, cynk, magnez. Ale dosyć szybko możemy zadziałać na mikrobiota przy pomocy ziołowych „młotkowych”  czyli związków fitochemicznych (polifenoli i związki flawonowych) uzyskanych z  owoców, nasion, kory lub liści niektórych roślin. Te związki fitochemiczne ( stosowane w diecie jako składowe  przypraw i ziół),  selektywnie odżywiają i stymulują wzrost ( lub hamowanie rozwoju ) określonych bakterii w okrężnicy a także wykazują silne właściwości przeciwutleniające.  W ciągu paru godzin „dobiorą „ się do twojego mikrobiomu wysyłając ciebie do krainy łagodności

Spośród 50 produktów spożywczych o najwyższych stężeniach przeciwutleniaczy  3 to przyprawy, 8 owoce i warzywa, 5 to owoce jagodowe, 5 produkty  na bazie czekolady, 5 płatki zbożowe, a 4 to orzechy lub nasiona. W rankingu  na szczycie listy znalazły się jeżyny, orzechy włoskie, truskawki, karczochy, żurawina, parzona kawa, maliny, orzechy pekan, jagody, mielone goździki, sok winogronowy i niesłodzona czekolada. 3 najbardziej  antyoksydacyjne przyprawy to oregano, imbir, cynamon i kurkuma.

Niektóre przyprawy takie jak  czarny pieprz, pieprz cayenne, cynamon, imbir, oregano, rozmaryn i kurkuma, mają działanie prebiotyczne, wywołujące pozytywne zmiany w mikrobiocie jelitowej człowieka  . Te przyprawy przyczyniają się do stymulacji  wzrostu pożytecznych bakterii ( Lactobacilli i Bifidobacteria) w jelicie grubym oraz hamowania rozrostu patogennych bakterii, wywierając działanie podobne do prebiotyków.

Pierwszy efekt po około 4 godzinach. Życie płynie dalej i szkoda mikrobiomiu.

Proponuje w ciągu tego tygodnia zrobić mikrobiota chalenge czyli zastosować wszystkie wymienione  rośliny i przyprawy wielokrotnie w ciągu dnia. To może być zielona herbata z goździkami, kurkumą i cynamonem (ceylońskim). Sałatka z orzechów i jagód , malin i żórawiny. Ryż z kurkumą,  ryba ( np. pstrąg zapiekanego z pieprzem cayenne, rozmarynem). Do tego karczochy marynowane z sałatą rzymską pyszną oliwę. Czekolada z orzechami na deser!!

Kto ma dostęp do Joya niech zajada, jest w nim wszystko co trzeba.

Ja w moim domu czytam o żywności i zajmuję się nią czysto naukowo. Gotuje i to wyśmienicie mój mąż.  Ale podejmuje microbiota chalenge na swoją skalę – to poranna kawa ( 2 łyżeczki świeżo zmielonej wrzuconej do czajniczka tureckiego, to zalewam gorącą wodą i parzę 2-3 min na małym grzaniu ( w teorii w praktyce czekam aż płyn się podniesie i przelewam do kubka) do której wrzuciłam 2 kostki gorzkiej czekolady i 3 nasiona goździka! Zrobione. Czas na Ciebie – napraw, zrób zdjęcie, dziel się z grupą.

Lit. Ozdal, T. et al. The Reciprocal Interactions between Polyphenols and Gut Microbiota and Effects on Bioaccessibility. Nutrients 8, 78 (2016).

Cardona, F., Andrés-Lacueva, C., Tulipani, S., Tinahones, F. J. & Queipo-Ortuño, M. I. Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health. J. Nutr. Biochem. 24, 1415–1422 (2013).

5Dueñas, M. et al. A Survey of Modulation of Gut Microbiota by Dietary Polyphenols. BioMed Research International https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/850902/ (2015) doi:10.1155/2015/850902.