29 gru Potrzebujecie trochę schudnąc? Ten chleb będzie pomocny
Jeśli macie ochotę na nowy smak pieczywa z obniżoną zawartością węglowodanów, przedstawiamy przepis na chlebek dyniowo-kokosowy z cukinii. Przepis prosty i szybki, spróbujcie!
Dominika przedstawia przepis na chlebek dyniowo-kokosowy z cukinii
Składniki: 7 jajek, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/3 szklanki mąki z pestek dyni, 1/3 szklanki mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 10 g pestek z dyni, 250 g cukinii, 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania: Na początku, na tarce o bardzo drobnych oczkach, ścieramy cukinię wraz ze skórką, lekko solimy i odstawiamy aby wypuściła wodę. W tym czasie w misce łączymy jajka, oliwę i ocet i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, sodę oraz sól i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odsączoną cukinię. Tak przygotowane ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Kiedy chlebek będzie gotowy uchylamy piekarnik i czekamy, aż ostygnie. Smacznego!
piekła dla Was:
dr n med Dominika Maciejewska