Potrzebujecie małego, bezglutenowego wsparcia na kolację walentynkową? Pewnie nie, ale przeczytać nie zaszkodzi!
19432
post-template-default,single,single-post,postid-19432,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Potrzebujecie małego, bezglutenowego wsparcia na kolację walentynkową? Pewnie nie, ale przeczytać nie zaszkodzi!

Potrzebujecie małego, bezglutenowego wsparcia na kolację walentynkową? Pewnie nie, ale przeczytać nie zaszkodzi!

Nasza propozycja na romantyczną kolację we dwoje – mule zapiekane w zielonym sosie curry. Mule mają wiele właściwości odżywczych, stanowią źródło pełnowartościowego białka oraz mikro i makroelementów. Niektórzy uważają również, że mule, małże oraz ostrygi to doskonałe afrodyzjaki, dlatego idealnie będą się nadawać na walentynkową kolację. Jedna porcja to tylko 321 kcal, 28,5 g białka, 14 g tłuszczu oraz 19,5 g węglowodanów. 

Składniki (2 osoby): 1kg małży pasteryzowanych w muszelkach, 1 łyżeczka zielonej pasty curry, 250 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego, pęczek pietruszki, 1 zielona papryka, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1  ząbek czosnku, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka przyprawy curry

Uwaga – dla zwolenników większej ilości tłuszczu- do całości dodać 2 łyżki oleju kokosowego do naczynia żaroodpornego. Ja tak właśnie zrobię.

Sposób przygotowania:

Małże dokładnie opłukać i wytrzeć z wierzchu gąbką a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Małe włożyć do dużego garnka i gotować w szklance wody pod przykryciem. Gotować do czasu aż małże się nie otworzą (5-10 minut) i odcedzić. Małże, które się nie otworzą wyrzucamy, ponieważ są one prawdopodobnie martwe. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy sos. Paprykę kroimy w kostkę a resztę składników wkładamy do blendera i  blendujemy na jednolitą masę. Mule układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem, nalewając go do środku muszli, pieczemy ok. 10 minut. Smacznego!

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora  MTHFR neurodegeneracyjne nutrigenetyka  nutrigenomika odchudzanie  żywienie  sportowiec