Potencjał terapeutyczny brunatnej i beżowej tkanki tłuszczowej - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19142
post-template-default,single,single-post,postid-19142,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Potencjał terapeutyczny brunatnej i beżowej tkanki tłuszczowej

Potencjał terapeutyczny brunatnej i beżowej tkanki tłuszczowej

Są takie rodzaje tkanki tłuszczowej, których aktywność metaboliczna może pomóc w walce z nadmiernymi kilogramami. Niestety jej ilość u osób dorosłych, szczególnie u osób otyłych, jest znikoma. Najnowsze badania naukowe pokazują, że pod wpływem niektórych czynników zwykła tkanka tłuszczowa (biała tkanka tłuszczowa) może zmienić się w tkankę tłuszczową stymulującą spadek masy ciała. Jakie to są czynniki?

Brunatna tkanka tłuszczowa różni się od zwykłej tkanki tłuszczowej, zarówno pod względem budowy jak i funkcji. Różnica ta jest związana głównie z metabolizmem energetycznym brunatnej tkanki tłuszczowej.

Tkanka ta nie magazynuje kropli tłuszczu, lecz wydziela energię dzięki licznym mitochondriom.

Energia ta jest zużywana głównie w procesach termoregulacyjnych naszego organizmu. Wzmożona aktywność tej tkanki niesie wiele nadziei terapeutycznych w walce z nadmiarem masy ciała. Najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej posiadają noworodki, wraz z wiekiem jej ilość drastycznie spada, a osoby otyłe mają jej śladowej ilości.

Okazuje się, że zanik tej tkanki może być hamowany przez niektóre czynniki ale głównym celem naukowców jest aktywacja beżowej tkanki tłuszczowej, czyli tej która powstaje ze zwykłej białek tkanki.

Beżowa tkanka tłuszczowa ma wiele cech wspólnych z tkanką brunatną i odpowiada za podobne procesy.

Jak można zwiększyć pule beżowej tkanki tłuszczowej i zatrzymać zanik brunatnej?

1. Aktywność fizyczna. Podczas ćwiczeń wydzielana jest iryzyna, która stanowi silny aktywator przemiany beżowej tkanki tłuszczowej.

2. Ekspozycja na zimno. Długotrwała ekspozycja powoduje wyrzut wielu substancji aktywujące procesy beżowienia tkanki tłuszczowej, jednym z takich związków jest czynnik wzrostu fibroblastów, który pomaga uwrażliwić tkanki na insulinę oraz zredukować masę ciała

3. Hormony tarczycy. Aktywność hormonów tarczycy jest związana z metabolizmem energetycznym naszego organizmu, m.in. poprzez stymulację brunatnej i beżowej tkanki tłuszczowej.

autor wpisu: dr n med Dominika Maciejewska

Źródło: Matthew Harms and Patrick Seale. Brown and beige fat: development, function and therapeutic potential Nature Medicine 19, 1252–1263 (2013).