29 gru Porcja białka dla wegetarian – Falafele z cieciorki
Przedstawiamy kolejny przepis na pyszne wegańskie kotleciki z cieciorki. Kotleciki stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mięsnych kotletów, warto czasem się na nie skusić!
Składniki (4 osoby): 1 puszka cieciorki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, pęczek pietruszki, sol, pieprz 1/4 łyżeczki chili, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania: Cieciorkę, pietruszkę i przyprawy blendujemy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, mąkę , proszek i mieszamy dokładnie. Wstawiamy na 30 minut do lodówki i smażymy na 1 łyżeczce oliwy aż sie zrumienią z obu stron. Podajemy z ulubionym sosem – my podajemy z jogurtem. Smacznego!