29 gru Plan wyjścia z 7 dniowej głodówki. Użyteczny przepis na organiczny twaróg.
Po 7 dniach przyjmowania płynów, czas na plan wyjścia z głodówki. Trzeba to robić z głową stopniowo w zwiększając kaloryczność diety. Poniżej przepis na pierwsze 3 dni.
I dzień
Ranek: herbata ziołowa lub słaba herbata (czarna)
Przedpołudnie: przerwanie głodówki poprzez zjedzenie 1 dojrzałego jabłka (może być duszone)
Południe: talerz zupy jarzynowej (starte warzywa, woda ,zioła. Nie dodawać tłuszczu)
Popołudnie: herbata owocowa
Wieczór: zupa warzywa maślanka z 1 łyżeczką siemiena lnianego, kromka pieczywa razowego
II dzień (500-800 kcal)
Ranek: 1 szklanka soku z kiszonej kapusty albo serwatki. Suszone śliwki, zupa. Można uzupełnić serkiem z porą i rzepą z 2 kromkami pieczywa
Przedpołudnie: woda
Południe: sałata, kartofle w mundurkach, jarzyny duszone
Popołudnie: picie (woda)
Wieczór: surówki- z marchwi, zupa jarzynowa z dodatkiem kaszy, mleko z siemieniem lnianym, pieczywo
III dzień (około 1000 kcal)
Ranek: herbata i musli (1 pojemniczek jogurtu, 2 łyżki płatków owsianych, 1 jabłko, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka soku z cytryny)
Przedpołudnie: owoce
Południe: duży talerz surówek
Popołudnie: 1 jabłko i orzechy laskowe
Wieczór: duży talerz surówek
Przepis na ser z porą i białą rzepą
Składniki: orgzniczny biały ser (50g), pora (1/2 sztuki), biała rzepa (mała sztuka)
Ser (organiczny) mieszany z drobno posiekaną porą. Do tego dodajemy łyżeczkę ukwaszonej śmietany. Na koniec dodajemy białą rzepę drobno starą. Starannie wymieszać. Podawać z grzanką z pełnego ziarnistego pieczywa
Schemat wyjścia z głodówki zaczerpnięty z książki dr H Lutznera „ Głodówka zdrowotna”.