29 gru Pierś z indyka panierowana w siemieniu lnianym
Jedną z najważniejszych pozycji w menu polskiej niedzielnej kuchni jest słynny kotlet schabowy (najlepiej w podwójnej panierce). Dzisiaj przedstawiamy zdrową alternatywę dla tradycyjnego schabowego – pierś z indyka w siemieniu lnianym. Idealne źródło witamin z grupy B, kwasów omega 3 oraz mikro i makroelementów. Czas przygotowania ok. 40 minut. Może spróbujecie?
Składniki (4 osoby):
– 1 pierś z indyka;
– 2 jajka.
– przyprawy: kurkuma, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka należy pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ok. 1-1,5 cm), w razie potrzeby rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane kotlety oprószamy przyprawami i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Następnie rozbijamy 2 jajka i moczymy w nich kotlety, które obtaczamy w ziarenkach siemienia lnianego. W między czasie rozgrzewamy piekarnik na 1800 stopni C. Kotlety można piec w piekarniku (ok. 20 minut) lub usmażyć na ma małym ogniu na patelni. Smacznego!