28 gru Pierożki azjatyckie bezglutenowe
Chcielibyśmy przedstawić przepis na pierożki azjatyckie z tradycyjnym nadzieniem mięsnym. Danie oczywiście można podać również w wersji wege, zamiast mięsa użyć ulubionych warzyw i strączków. Danie oczywiście bezglutenowe, spróbujcie!
Składniki: paczka papieru ryżowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, lub mięsa z indyka,140 g pędów bambusa, 50 g kiełków (do wyboru), 25 g suchych grzybów mun, pół pęczka pietruszki, świeży imbir (kawałek ok 3-4 cm), 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka mąki ryżowej, 2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie siekamy dość drobno wszystkie warzywa i imbir, kiedy grzyby spęcznieją siekamy również grzyby. Całość przesypujemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, oliwę oraz pieprz i mieszamy. Farsz odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy parowar lub nakładkę na garnek do gotowania na parze. Naczynie wykładamy papierem do pieczenia i robimy w nim nacięcia. Kiedy mięso skończy się marynować możemy przejść do zawijania pierożków. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na desce, czekamy kilkanaście sekund aż papier będzie plastyczny. Na środek kładziemy farsz i zawijamy. Dla ozdoby pierożki można związać szczypiorkiem. Pierożki kładziemy na parowar wyłożony papierem i gotujemy ok. 7-8 minut. Smacznego!