Pierożki azjatyckie bezglutenowe
19096
post-template-default,single,single-post,postid-19096,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Pierożki azjatyckie bezglutenowe

Pierożki azjatyckie bezglutenowe

Chcielibyśmy przedstawić przepis na pierożki azjatyckie z tradycyjnym nadzieniem mięsnym. Danie oczywiście można podać również w wersji wege, zamiast mięsa użyć  ulubionych warzyw  i strączków. Danie oczywiście bezglutenowe, spróbujcie!

Składniki: paczka papieru ryżowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, lub mięsa z indyka,140 g pędów bambusa, 50 g kiełków (do wyboru), 25 g suchych grzybów mun, pół pęczka pietruszki, świeży imbir (kawałek ok 3-4 cm), 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka mąki ryżowej, 2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie siekamy dość drobno wszystkie warzywa i imbir, kiedy grzyby spęcznieją siekamy również grzyby. Całość przesypujemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, oliwę oraz pieprz i mieszamy. Farsz odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy parowar lub nakładkę na garnek do gotowania na parze. Naczynie wykładamy papierem do pieczenia i robimy w nim nacięcia. Kiedy mięso skończy się marynować możemy przejść do zawijania pierożków. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na desce, czekamy kilkanaście sekund aż papier będzie plastyczny. Na środek kładziemy farsz i zawijamy. Dla ozdoby pierożki można związać szczypiorkiem. Pierożki kładziemy na parowar wyłożony papierem i gotujemy ok. 7-8 minut.  Smacznego!