Pierogi z mąki gryczano – ryzowej z nadzieniem grzybowym. Przepis dla osób wrażliwych na nabiał.
19483
post-template-default,single,single-post,postid-19483,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Pierogi z mąki gryczano – ryzowej z nadzieniem grzybowym. Przepis dla osób wrażliwych na nabiał.

Pierogi z mąki gryczano – ryzowej z nadzieniem grzybowym. Przepis dla osób wrażliwych na nabiał.

Wigilijnym koszmarem dla bezglutenowców są pierogi bg, bez jaj i bez kazeiny. Dla Mai – naszej dietetyczki takie rzeczy nie są żadnym wyzwaniem. Dlatego ugotowała co trzeba, zrobiła zdjęcia  i wrzuciła  je na bloga dzieląc z Wami swoim przepisem na pierogi z farszem grzybowym

Przepis na ciasto do pierogów(10 sztuk) 

3/4 szklanki mąki ryżowej

3/4 szklanki mieszanki mąki ryżowej brązowej i gryczanej (im więcej gryczanej tym bardziej smak gryki będzie wyczuwalny)

2 łyżki oleju

szczypta soli

ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

Ciasto zagnieść, rozwałkować (najlepiej wałkować na papierze na pieczenia) wyciąć kółka, zwilżyć wodą, nałożyć farsz i ostrożnie sklejać. Gotować w dużej ilości wody na średnim ogniu.

Przepis na farsz:

100g świeżych grzybów

0,5 garści grzybów suszonych

1/4 cebuli oliwa do cebuli

Grzyby obgotować i zmielić. Cebulę posiekać, zeszklić, dodać zmielone grzyby i chwilę poddusić.Napełnić ciasto.