29 gru Pierogi z mąki gryczano – ryzowej z nadzieniem grzybowym. Przepis dla osób wrażliwych na nabiał.
Wigilijnym koszmarem dla bezglutenowców są pierogi bg, bez jaj i bez kazeiny. Dla Mai – naszej dietetyczki takie rzeczy nie są żadnym wyzwaniem. Dlatego ugotowała co trzeba, zrobiła zdjęcia i wrzuciła je na bloga dzieląc z Wami swoim przepisem na pierogi z farszem grzybowym
Przepis na ciasto do pierogów(10 sztuk)
3/4 szklanki mąki ryżowej
3/4 szklanki mieszanki mąki ryżowej brązowej i gryczanej (im więcej gryczanej tym bardziej smak gryki będzie wyczuwalny)
2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Ciasto zagnieść, rozwałkować (najlepiej wałkować na papierze na pieczenia) wyciąć kółka, zwilżyć wodą, nałożyć farsz i ostrożnie sklejać. Gotować w dużej ilości wody na średnim ogniu.
Przepis na farsz:
100g świeżych grzybów
0,5 garści grzybów suszonych
1/4 cebuli oliwa do cebuli
Grzyby obgotować i zmielić. Cebulę posiekać, zeszklić, dodać zmielone grzyby i chwilę poddusić.Napełnić ciasto.