Pasta z sera feta z ziołami i suszonymi pomidorami - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19585
post-template-default,single,single-post,postid-19585,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Pasta z sera feta z ziołami i suszonymi pomidorami

Pasta z sera feta z ziołami i suszonymi pomidorami

Wiele osób musi unikać przetworów z mleka krowiego, dlatego dziś przedstawiamy przepis na pastę, która może być ich świetnym zamiennikiem.

Oryginalna feta to ser pochodzący z Grecji, który produkuje się z mleka owczego i koziego. Na naszym rynku jest wiele „zamienników” fety, dlatego należy upewnić się, że ser jest oryginalnego pochodzenia. Pasta jest bogata w wapń i stanowi dobre źródło potasu oraz witaminy A. Dodatkowym atutem jest jej trwałość – można ją przechowywać ok. tygodnia w lodówce, a czas przygotowania to ok. 5 minut!  Spróbujcie sami!

Składniki:

– 1 kostka sera feta;

– 6 suszonych pomidorów;

– garść świeżych listków bazylii;

– pół garści listków świeżego rozmarynu;

– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć widelcem z fetą, do uzyskania jednolitej masy.

Autor wpisu i zdjęcia: ​Zespół Dietetica