29 gru Pasta z sera feta z ziołami i suszonymi pomidorami
Wiele osób musi unikać przetworów z mleka krowiego, dlatego dziś przedstawiamy przepis na pastę, która może być ich świetnym zamiennikiem.
Oryginalna feta to ser pochodzący z Grecji, który produkuje się z mleka owczego i koziego. Na naszym rynku jest wiele „zamienników” fety, dlatego należy upewnić się, że ser jest oryginalnego pochodzenia. Pasta jest bogata w wapń i stanowi dobre źródło potasu oraz witaminy A. Dodatkowym atutem jest jej trwałość – można ją przechowywać ok. tygodnia w lodówce, a czas przygotowania to ok. 5 minut! Spróbujcie sami!
Składniki:
– 1 kostka sera feta;
– 6 suszonych pomidorów;
– garść świeżych listków bazylii;
– pół garści listków świeżego rozmarynu;
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć widelcem z fetą, do uzyskania jednolitej masy.
Autor wpisu i zdjęcia: Zespół Dietetica