Pasta z pieczonej dyni i masła orzechowego - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19008
post-template-default,single,single-post,postid-19008,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Pasta z pieczonej dyni i masła orzechowego

Pasta z pieczonej dyni i masła orzechowego

Jeśli nie macie pomysłu na dynie, warto zastanowić się nad pastą z dodatkiem  masła orzechowego, prażonego słonecznika i pietruszki.

Składniki: 1,5 kg dyni, 3 łyżki masła orzechowego wysokiej jakości, szczypta płatków chilli, pęczek pietruszki, 30g słonecznika, oliwa do smarowania, 3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pierz do smaku,

Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W tym czasie myjemy i kroimy dynie w duże kawałki. Skrapiamy ją oliwą i wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. W tym czasie prażymy ziarna słonecznika i siekamy pietruszkę. Kiedy dynia się upiecze (miąższ będzie odchodził od skórki) odstawiamy ja do ostygnięcia a następnie wkładamy miąższ do blendera wraz z pietruszką, przyprawami, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Całość blendujemy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika i mieszamy. Smacznego!

Pastę przygotowała dr Dominika Maciejewska