28 gru Pasta z pieczonej dyni i masła orzechowego
Jeśli nie macie pomysłu na dynie, warto zastanowić się nad pastą z dodatkiem masła orzechowego, prażonego słonecznika i pietruszki.
Składniki: 1,5 kg dyni, 3 łyżki masła orzechowego wysokiej jakości, szczypta płatków chilli, pęczek pietruszki, 30g słonecznika, oliwa do smarowania, 3 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kurkumy, pierz do smaku,
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W tym czasie myjemy i kroimy dynie w duże kawałki. Skrapiamy ją oliwą i wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. W tym czasie prażymy ziarna słonecznika i siekamy pietruszkę. Kiedy dynia się upiecze (miąższ będzie odchodził od skórki) odstawiamy ja do ostygnięcia a następnie wkładamy miąższ do blendera wraz z pietruszką, przyprawami, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Całość blendujemy. Na koniec dodajemy ziarna słonecznika i mieszamy. Smacznego!
Pastę przygotowała dr Dominika Maciejewska