
28 gru Papryka faszerowana nieprażoną kaszą gryczaną
Dziś przedstawiamy przepis na wegańskie papryki faszerowane nieprażoną kaszą gryczaną i mieszanką rozgrzewających przypraw. Ostra papryka, kurkuma oraz curry rozgrzeje was w mroźne dni! Spróbujcie.
Składniki (2 osoby): 2 duże papryki czerwone, 100 g kaszy gryczanej nieplonej,1 cebula, natka pietruszki, 2 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczka curry, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Kasze należy ugotować, tak żeby była sypka. W tym czasie możemy pokroić cebulę w niewielkie talarki i wydrążyć paprykę. Następnie na patelnie wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i wyciskamy czosnek. Przyprawy powinny smażyć się ok. 30 sekund a następnie dodajemy cebulę, pokrojoną pietruszkę oraz kaszę. Całość smażymy ok. 10 minut. Farsz wkładamy do wnętrza papryki, paprykę z zewnątrz zwilżamy olejem i pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Gotowała dr Dominika Maciejewska