Papryka faszerowana nieprażoną kaszą gryczaną - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19087
post-template-default,single,single-post,postid-19087,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Papryka faszerowana nieprażoną kaszą gryczaną

Papryka faszerowana nieprażoną kaszą gryczaną

Dziś przedstawiamy przepis na wegańskie papryki faszerowane nieprażoną kaszą gryczaną i mieszanką rozgrzewających przypraw. Ostra papryka, kurkuma oraz curry rozgrzeje was w mroźne dni! Spróbujcie.

Składniki (2 osoby): 2 duże papryki czerwone, 100 g kaszy gryczanej nieplonej,1 cebula, natka pietruszki, 2 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczka curry, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: Kasze należy ugotować, tak żeby była sypka. W tym czasie możemy pokroić cebulę w niewielkie talarki i wydrążyć paprykę. Następnie na patelnie wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i wyciskamy czosnek. Przyprawy powinny  smażyć się ok. 30 sekund a następnie dodajemy cebulę, pokrojoną pietruszkę oraz kaszę. Całość smażymy ok. 10 minut. Farsz wkładamy do wnętrza papryki, paprykę z zewnątrz zwilżamy olejem i pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Gotowała dr Dominika Maciejewska