Blog dietetyka w Szczecinie
1815
blog,paged,paged-76,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Blog dietetyka w Szczecinie

  • All
  • Bez kategorii
  • choroba Parkinsona
  • ciekawostki dietetyczne
  • Covid-19
  • depresja zaczyna się w jelitach
  • dieta a ciąża
  • dieta dla dzieci
  • dlaczego boli brzuch?
  • English version
  • gluten free
  • kulinaria p. Profesor
  • niedobory - jak sobie pomóc
  • nowotwory a żywienie
  • odchudzanie
  • odchudzanie
  • p. Profesor na diecie
  • podkasty i materiały wideo
  • spytaj profesora
  • żywienie w sporcie

Podczas suplementacji witaminy D coraz częściej pada pytanie o witaminę K – suplementować, czy nie suplementować? Jeśli jesteście zainteresowani tym tematem? Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która posiada wiele bardzo ważnych funkcji w naszym organizmie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu białek, m.in. biorących ...

Liczne badania pokazują na silną zależność pomiędzy otyłością a rakiem jelita grubego. Od całkiem niedawna wiadomo, że w patogenzie otyłości istotną rolę odgrywa flora jelita grubego. To te bakterie (których ilość w jelicie sięga 1-1,5 kg) odpowiadają za fermentację niestrawionych składników pokarmu oraz śluzu wytworzonego...

Takie są wstępne wnioski zespołu naukowców z Uniwersytetu w Seulu. Badali oni różne składniki czerwonego wina pod kątem ich potencjalnej roli w hamowaniu przerzutów. Przerzut jest procesem bezpośrednio zagrażającym życiu i stanowi główną przyczynę śmiertelności w wyniku choroby nowotworowej. Czynnikami enzymatycznymi związanymi z procesem przerzutu są enzymy zwane metaloproteinazami macierzy...

Czy spożycie akrylamidu jest skojarzone ze zwiększonym ryzykiem raka trzustki w populacji Europejczyków? Wyniki badania prospektywnego prowadzono w ramach European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). W 1994 roku akrylamid został po raz pierwszy „posądzony” o silne działanie rakotwórcze. Ta informacja wywołała burzę wśród żywieniowców i...

Bisfenol A (BPA) może być zamieszany w stymulację rozwoju raka prostaty oraz łagodny przerost gruczołu krokowego. Takie wnioski płyną z opublikowanej dosłownie chwile temu na łamach PloS One zespołu endokrynologów. Naukowcy zbadali aktywność enzymów [5α-reduktazy izozymów (5α-R typu 1, 2 i 3) i aromatazy], biorących udział...

Bardzo smaczny to on nie jest, ale jest niemal doskonały dla prewencji: nowotworu prostaty (jak również gruczołu sutkowego), jelita grubego i płuc. Składniki: - brokuły (1/2 główki); - kapusta włoska lub jarmuż (1/2 główki); - tofu (30 g); - pomidor (1 duży); - 2 grzyby shitake (ugotowane); - kukurma (1 łyżeczka); - mrożone jagody lub jeżyny (100 g). Grzyby...

Kurkumina jest otrzymywana z rosnącego w Azji ostryżu długiego (curcuma longa), rośliny z rodziny imbirowatych. Kukurmina (dla wielu z nas poczciwe curry) nie jest już tylko dodatkiem do tradycyjnych hinduskich potraw. Od paru lat przyciąga duże zainteresowanie naukowców, ponieważ badania potwierdzają, że kurkumina ma zdolność...

Aktywne składniki owoca granatu (i truskawki) pozwalają przeciwdziałać rozwojowi nowotworów. A zawdzięczamy to dużej ilości związków aktywnych w miąższu granatu, truskawkach i innych owocach (maliny, jeżyny, winogronach muscadine), a także orzechach. Najlepiej poznanym związkiem jest elatonina i kwas elagowy, jednak ich biodostępność jest jednak bardzo niska. Dlatego ważnym etapem...

Dzisiejszy wpis chcielibyśmy poświęcić na poszerzenie tematu związanego z niedoborem kwasu foliowego, a konkretnie jego związek z procesem nowotworowym....