Czy odżywki białkowe są potrzebne osobie ćwiczącej? Powiemy jak zaradzić niekorzystnym aspektom wpływu odżywek białkowych na bakterie jelitowe. I wyjaśnimy czy zmiana zapachu potu i oddechu po wprowadzeniu odżywek białkowych świadczy o czymś niepokojącym.
Wiele osób jest ciekawych jakie korzyści płyną ze stosowania odżywek białkowych i...
To nie żarty, a wynik poważnej pracy naukowej z Uniwersytetów Brisbane, Queensland (Australia)!
W badaniach, którymi objęto 436 ojców (w wieku 37 lat ) i dzieci (w wieku od 2-5 lat) wykazano, że w grupie dzieci, których ojcowie byli zainteresowani sposobem ich żywienia (a dokładniej tym, co i...
Problem otyłości u dzieci rzadziej dotyczy dzieci osób dobrze wykształconych i bogatych.
Dlatego niezwykle ciekawe są wyniki badania naukowców z Meksyku, którzy objęli badaniami ponad 100 otyłych dzieci z biednych rodzin. Dzieci zostały objęte programem, w którym każdy z nich miał dostęp do indywidualnej porady dietetyka. Dietetyk zaś pracował z...
Takie wnioski płyną z badań opublikowanych w tym roku przez zespół badaczy z Danii i USA.
W wieku 0-2 podaż energii z białka powinna osiągać około 15% całkowitej podaży energetycznej. Dzieci karmione piersią często muszą sobie "radzić" z nadmierną ilością białka w diecie (czasami ilość białka przekracza...
Tak często myślimy, wobec czego nie traktujemy problemów związanych z otyłością dzieci z należytą uwagą.
90% otyłych dzieci jest potomstwem rodziców mających problem z prawidłową masa ciała. Skoro rodzice nie wyrośli z otyłości, to dlaczego większość z nas uważa, że dziecko poradzi sobie samo? Jak wynika z...
Czy ktoś z Państwa słyszał o wskaźniku zwanym odwróconym wskaźnikiem BMI (iBMI)?
Liczy się go podobnie jak wskaźnik BMI, wykorzystując podstawowe parametry antropometryczne dziecka. W wypadku BMI porównujemy wzrost w centymetrach i masę ciała (liczymy kg/m2 ), podczas gdy obliczając iBMI potrzebujemy mieć podany wzrost w cm...
Preferencje smakowe są w dosyć ograniczonym stopniu modyfikowane w życiu dorosłym. Okazuje się, że bardzo burzliwym okresem kształtowania przyszłych preferencji jest etap życia wewnątrzmacicznego oraz etap noworodkowy.
To właśnie wtedy bogate w aminy płyny otaczające płód (życie płodowe), jak i pokarm matki mają kluczowy wpływ na rozwój...
Czekolada i słodzone napoje typu „light" spożywane przez ciężarne samice szczura indukują stłuszczenie wątroby u ich potomstwa. Te smutne wyniki uzyskane zostały przez zespół naukowców kierowanych przez prof. Rauna z Copenhagen University.
Badania zostały przeprowadzone w odpowiedzi na sygnały płynące od World Diabetes Foundation, zgodnie z którymi...
Badania zespołu naukowców skupionych wokół projektu TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) miały za zadanie wykazać czy wiek dziecka, w którym poda się mu po raz pierwszy produkty z glutenem, może być niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby trzewnej (celiakii).
Badania obejmowały dużą grupę...