Blog dietetyka w Szczecinie
1815
blog,paged,paged-14,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Blog dietetyka w Szczecinie

  • All
  • Bez kategorii
  • choroba Parkinsona
  • ciekawostki dietetyczne
  • Covid-19
  • depresja zaczyna się w jelitach
  • dieta a ciąża
  • dieta dla dzieci
  • dlaczego boli brzuch?
  • English version
  • gluten free
  • kulinaria p. Profesor
  • niedobory - jak sobie pomóc
  • nowotwory a żywienie
  • odchudzanie
  • odchudzanie
  • p. Profesor na diecie
  • podkasty i materiały wideo
  • spytaj profesora
  • żywienie w sporcie

Pytanie zasadne ponieważ wysiłek generuje ogromne ilości wolnych rodników tlenowych (ROS), które jak wiemy uszkadzają wszystko co się znajduje na linii ich działania. Jednak synteza ROS nie zawsze wieszczy zniszczenie! ROS są produkowane bezustannie, w ilości fizjologicznej, przez wiele komórek pełniąc funkcje niezbędne do życia. latego...

  Ile kalorii powinny dostarczać kobiety uprawiające sport? Nawet amatorski. Kto wie? Musimy znać tylko wartość beztłuszczowej masy ciała (FFM)- ten parametr mierzy się w każdym gabinecie dietetycznym. Kiedy Twoim celem jest redukcja masy ciała Wartość podana w (kcal x kg FFM-1xd-1) Kiedy Twoim celem jest utrzymanie  masę ciała Wartość podana w (kcal...

W tej materii niewiele się zmienia. Specjaliści są nader ostrożni i raczej łatwiej stracić rekomendacje bezpieczeństwa dla suplementu niż ją zdobyć. Poniżej analiza przedstawiona przez American Dietetic Association opublikowana  w   Sports Nutrition : A Practice Manual for Professionals.    Suplement Bezpieczeństwo ( w rekomendowanej dawce) Efektywność Androstrendion   Może być ryzykowne przy dłuższym...

BCAA są wykorzystywane przez mięśnie jako źródło energii podczas treningu. Wobec tego któż ich nie używa? Czy do końca jesteśmy bezpieczni? Wiadomo, że zwiększają wytrzymałość podczas treningu tlenowego, ograniczają uczucie zmęczenia wpływając na  transport tryptofanu do mózgu. Z drugiej strony BCAA  od lat są na pozycji...

Wiemy jak to jest z super foods – jest wiele znanych i ładnie wyglądających osób promujących  te produkty. Marudzimy, ale idziemy do sklepu, chcąc być „trendy”. Z drugiej strony cały czas zastanawiamy się czy faktycznie postępujemy racjonalnie i czy nie można zastąpić quinoa poczciwą owsianką?   Jednym...

Kto był na naszej Konferencji  „Dysbioza diagnostyka i leczenie za pomocą żywności i probiotyków” mógł wysłuchać świetnego wykładu prof. K. Ciechanowskiego dotyczącego nerek. Profesor przybliżył zjawisko pogłębiania niewydolności nerek u osób z wysokim stężeniem Tlenku trimethylaminy(TMAO) we krwi. Ten problem występuje u dysbiotycznych osób spożywających...

Materiał o uszczelnieniu jelita u sportowców z Kroniki szczecińskiej: https://szczecin.tvp.pl/30118597/odkrycie-naukowcow-z-pomorskiego-uniwersytetu-medycznego...

Urazy w sporcie obejmują uszkodzenie mięśni, ścięgien, więzadeł, kości i chrząstki, często na skutek osłabienia macierzy zewnątrzkomórkowej (ECM).  Macierz staje się „gorącym tematem” w dietetyce sportowej. Zdecydowanie przestaje być postrzegana jako mało istotny (dla jakości treningu) element „trzymający „ tkanki” i sklejającym macierz kostną ....

Jednym z potencjalnie negatywnych skutków stosowania diety wysokotłuszczowej (ketogennej) w sporcie  jest zwiększone  ryzyko zakwaszenia (negatywnego wpływu na równowagę kwasowo zasadową).  Obawy były spowodowane wcześniejszymi wynikami badań, w których wykazano zmiany pH, zawartości wodorowęglanów (HCO3-) oraz kwasu mlekowego (La-) u sportowców na diecie ketogennej  już w niewielkim...