Blog dietetyka w Szczecinie
1815
blog,paged,paged-10,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Blog dietetyka w Szczecinie

  • All
  • Bez kategorii
  • choroba Parkinsona
  • ciekawostki dietetyczne
  • Covid-19
  • depresja zaczyna się w jelitach
  • dieta a ciąża
  • dieta dla dzieci
  • dlaczego boli brzuch?
  • English version
  • gluten free
  • kulinaria p. Profesor
  • niedobory - jak sobie pomóc
  • nowotwory a żywienie
  • odchudzanie
  • odchudzanie
  • p. Profesor na diecie
  • podkasty i materiały wideo
  • spytaj profesora
  • żywienie w sporcie

Wśród zwolenników złotego trunku pytanie to może wzbudzić duży entuzjazm, jednak muszę na samym wstępie ugasić nadzieje piwoszy równie skutecznie, jak łyk zimnego piwa gasi pragnienie. Odpowiedź wydaje się być tylko jedna – nie. Hiszpańscy naukowcy jednak poddali pod wątpliwość tę tezę i postanowili ją...

Wielu sportowców ćwiczy bardzo ciężko, dochodząc często do granicy wydolności. Po jej przekroczeniu można spodziewać się pogorszenia funkcjonowania organizmu i braku postępów w treningu. Brak postępów może z kolei wynikać z niewłaściwie prowadzonego recoveru (dobrej odnowy po treningu). Można sobie z tym poradzić pod warunkiem,...

Jednym z kluczowych punktów dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu jest właściwe odżywianie – wie o tym każdy profesjonalny sportowiec i aby osiągnąć wymarzony efekt, stosuje odpowiednio zbilansowaną dietę. Do takiej diety należy zaliczyć także właściwe nawadnianie, które pozwala na utrzymanie homeostazy organizmu, a co za tym...

Obecne wariacje modelu żywienia wśród krajów zachodnich mają istotny wpływ na balans kwasowo-azotowy w organizmie człowieka. W efekcie diety te mogą zmienić w niewielkim stopniu  pH krwi i moczu. Generalnie warzywa i owoce zmniejszają zakwaszenie organizmu, natomiast produkty mięsne, zbożowe czy też sery zwiększają jego zakwaszenie. Amerykańscy...

Osoby, które aktywnie uprawiają sport, wymagają większego dostarczenia do organizmu składników odżywczych, w tym także białek. Wynika to ze wzmożonej aktywności procesów metabolicznych, które doprowadzają do szybszego ich wykorzystania. Dlatego w celu utrzymania prawidłowej homeostazy organizmu odpowiednio zbilansowana dieta pozwala na osiągnięcie pożądanych rezultatów. W przypadku...

Jest ogólne „ciśnienie” na tę potrawę. Zawodnicy często pytają czy mogą go jeść, czy nie? Odpowiedz jest przewrotna – to zależy. Burger to zupełnie przyzwoita potrawa dla sportowca (na kolację po treningu albo obiad) pod warunkiem, że: 1. Zrobimy go samemu. 2. Użyjemy produktów z pewnego źródła. Kupujcie mięso z lokalnych, małych hodowli, gdzie...

Naukowcy z Uniwersytetu w Północnej Karolinie poddali meta-analizie wątek funkcjonowania beta-alaniny u sportowców i doszli do następujących wniosków: Aminokwasy są jednym ze składników tworzących strukturę białek, które są częścią właściwej diety człowieka. Jednym z aminokwasów, które są wykorzystywane w sporcie do polepszenia osiągów, jest beta-alanina. Należy...

Naukowcy odkryli już wiele genów, które mówią o rodzaju predyspozycji sportowych każdego z nas. Dzięki kilku testom możemy dowiedzieć się, czy powinniśmy w przyszłości wybrać sport siłowy, wytrzymałościowy lub czy będziemy bardziej podatni na kontuzje. Przedstawiamy dzisiaj 5 najbardziej popularnych genów, które pomagają oszacować szanse...