28 gru PAD THAI z krewetkami i tofu
Dziś na rozgrzanie przedstawiamy danie z dalekiej Tajlandii, znane już chyba na całym świecie – PAD THAI, w naszej wersji z krewetkami i tofu. Zamiast krewetek można oczywiście dodać kurczaka lub białą rybę, będzie smakowało równie dobrze! Spróbujcie.
Przepis bezglutenowy
Skladniki (4 porcje): 200 g makaronu ryżowego, 3 łyżki oliwy, 40 g orzeszków ziemnych (prażonych bez soli i tłuszczu), 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki pasty curry, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka chili w proszku, 100 g marchewki, 3 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, 300 g krewetek, 200 g wędzonego tofu, 200 g kiełków fasoli, 2 jajka, pól łyżeczki płatków chili, 2 limonki, imbir marynowany o(pcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Do malaksera wsypać orzeszki ziemne, i zmiksować. Do orzeszków dodać cukier, sosy, pastę curry, papryczkę chili i miksować aż składniki się połączą. Warzywa pokroić w drobniejsze talarki a tofu w większe paski. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej warzywa oraz pokrojony czosnek, smażyć ok. 3 minuty. Następnie dodać pokrojone tofu i krewetki i smażyć kolejne 2-3 minuty. Na patelnie dodać roztrzepane jajko i szybko wymieszać. Następnie dodajemy makaron ryżowy (wcześniej namoczony w cieplej wodzie kilka minut) oraz przygotowany wcześniej sos. Całość smażymy kilka minut i podajemy z talarkami limonki. Smacznego!
Gotowała dla Wad dr Dominika Maciejewska