Otyły wariant genu FTO zwiększa spożycie białka
18392
post-template-default,single,single-post,postid-18392,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Otyły wariant genu FTO zwiększa spożycie białka

Otyły wariant genu FTO zwiększa spożycie białka

FTO jest najsilniejszym znanym genetycznym predyktorem otyłości (czyli wykazującym predyspozycję do otyłości).

Badania prowadzone z udziałem zwierząt laboratoryjnych wykazały silny związek pomiędzy FTO a masą ciała i wielkością spożywanych posiłków. Ponieważ podobne badania u ludzi nie dawały tak jasnych wyników, nie było jednoznacznej odpowiedzi czy istnieje powiązanie pomiędzy wielkością porcji i jakością pożywienia a wariantem FTO. Mówiąc wprost, do tego roku nie można było z całą pewnością stwierdzić czy posiadanie „otyłego” wariantu FTO wymusza na człowieku jedzenie większej ilości pożywienia. Ale właśnie parę tygodni temu ukazały się wyniki badań przeprowadzone na grupie 177 330  osób dorosłych (rasa biała), 5776 Amerykanów pochodzenia afrykańskiego i 17 115 Azjatów. Badania miały na celu potwierdzić (lub nie) powiązania pomiędzy wariantem genu a wielkością spożywanego posiłku. Wyniki wskazują bezspornie, że warianty FTO są powiązane z większą wartością BMI (czyli presyspozycją do otyłosci) w populacji osób białych oraz ilością (wielkością porcji ) produktów białkowych. Tym samym udowodniono związek między wariantami FTO a wyższą masa ciała i wyższym spożyciem posiłków bogatych w biało w grupie osób z „otyłym” wariantem FTO.
Źródło: Hum Mol Genet. 2014 Dec 20;23(25):6961-72. doi: 10.1093/hmg/ddu411. Epub 2014 Aug 7.