Ośmiornica na wytrawnym winie - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19569
post-template-default,single,single-post,postid-19569,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ośmiornica na wytrawnym winie

Ośmiornica na wytrawnym winie

Owoce morza stanowią źródło wielu mikro i makroelementów, takich jak: wapń, jod, cynk, selen, magnez, fluor. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, antyoksydanty oraz kwasy omega-3. Należy jednak podkreślić, że owoce morza stanowią przede wszystkim idealne źródło białka. Warto więc od czasu do czasu wprowadzić je do jadłospisu. Jedną z naszych dzisiejszych propozycji jest zupa z ośmiornicy i krewetek na wytrawnym winie. Danie smakuje i prezentuje się wspaniale. Spróbujcie!

Składniki (4 porcje):

0,5 kg małych ośmiorniczek (lub 1 duża), 0,5 kg krewetek królewskich, 3 duże ziemniaki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 szklanki białego wytrawnego wina, 500 ml passaty pomidorowej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, świeżo mielony czarny pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Ośmiorniczki i krewetki należy rozmrozić. Następnie ośmiorniczki obieramy i płuczemy dokładnie pod zimną wodą (w przypadku całej ośmiornicy należy ją wypatroszyć i oczyścić). Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i zakrywamy bardzo szczelnie pokrywką. Dodajemy 2 ząbki czosnku i dusimy ośmiorniczki przez ok. 1,5 h na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przyrumieniamy delikatnie na patelni z 1 łyżką oliwy. Następnie na patelnię wlewamy czerwone i białe wino, dodajemy krewetki i gotujemy przez 10 minut. Do osobnego garnka dodajemy passatę pomidorową, szklankę wywaru z gotowania ośmiornicy, przyprawy oraz zawartość patelni. Całość należy zagotować, dodać ziemniaki oraz ośmiorniczki (lub pokrojoną ugotowaną ośmiornicę) i trzymać na gazie jeszcze około 10 minut. Na koniec do smaku można dolać dodatkowo kilka łyżek białego wina. Smacznego!

​Autor: Zespół Dietetica