Opiekujesz się osobą z Alzheimerem. Te informacje mogą być pomocne - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18840
post-template-default,single,single-post,postid-18840,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Opiekujesz się osobą z Alzheimerem. Te informacje mogą być pomocne

Opiekujesz się osobą z Alzheimerem. Te informacje mogą być pomocne

Ubytek masy ciała jest złym prognostykiem dla osoby z Alzheimerem czy demencją. Wraz z  rozwojem choroby, chorzy przestają sygnalizować głód, odmawiają przyjmowania posiłków  a także zmieniają  upodobania  smakowe (np. chorzy chcą jeść wyłącznie słodkie produkty).

Co robić żeby chorzy jedli pełnowartościwe posiłki?

Osoba opiekująca się chorym musi pamiętać o 14 ważnych punktach

1. osoba która leży do posiłku musi być sadzana w poprawnej, półsiedzącej  pozycji

2. minimalizujemy ryzyko zachłyśnięcia podczas karmienia. Pamiętajmy, by mieć chorego „na oku” podczas całego karmienia

3. nie posługujemy się strzykawką tak długo jak się da. Strzykawka wymaga żywności płynnej i automatycznie rośnie ryzyko zachłyśnięcia

4. skupiamy uwagę na karmionym chorym unikamy niepotrzebnej rozmowy, „ rozpraszaczy” obecnych  na stole lub w otoczeniu karmionego chorego. To wszystko na czas posiłku ma być wyłączone.

5 po posiłkach sprawdzamy kieszenie chorego

6. stosujemy żywność typu  „finger food’, ale pamiętamy przygotowaniu małych kawałków ułatwiających połykanie

8. stymulujemy chorego przez  pozytywne nastawienie do jedzenia. Ponieważ chorzy nie pamiętają do czego służy posiłek wprowadzaj „kotwice” ułatwiające powiązanie emocji pacjenta z pozytywnym przekazem np. mówimy ..” spójrz  czy ta potrawa  nie wygląda  smakowicie?”….

9.można stymulować apetyt  poprzez podawanie jedzenia o różnej temperaturze. np. lody po ciepłym posiłku. Uwaga na potrawy gorące,  te są zakazane.

10 długość posiłku powinna być dostosowana do czasu w jakim pacjent może samodzielnie zjeść posiłek. Jednak całkowity czas posiłku nie powinien przekroczyć 30-45 min. Jeśli posiłek jest dłuższy uważaj – wzrasta ryzyko zachłyśnięcia bowiem pacjent się rozprasza.

10. obserwujemy czy nie pogłębiają się problemy z przełykaniem . Zwracmy uwagę czy pojawiły się taki symptomy takie jak pokasływanie w czasie posiłku, zmniejszenie wielkości kęsów, rozlewanie żywności,  CHOWAIE DO kieszeni

Zwykle  żywność o kombinacji tekstur – płynne + stałe np. płatki + mleko zaczyna być źle tolerowana

11. nie używamy słomek  ułatwiających picie innych niż rekomendowane dla osób demencją

12. karmimy pajeta tylko na początku posiłku, potem pozwalamy jeść samodzielne

13. nie podajemy zbyt  dużej ilości potraw jednocześnie – to rozprasza chorego. np. nie dajemy picia podczas tylko PO posiłku

14. otoczenie musi być  przyjazne nie rozpraszające