29 gru Ograniczasz węglowodany w diecie? Zielony omlet może być dobrą opcją
Dziś przedstawiamy idealną propozycje na zdrowe, niskowęglowodanowe, śniadanie – zielony omlet z dodatkiem pietruszki i rukoli. Bogaty w witaminy, pełnowartościowe białko i tłuszcze.
Choć tłuszcze są najbardziej kontrowersyjnym i dyskutowanym składnikiem ludzkiej diety – te zawarte w jajkach zostały zgodnie uznane za zdrowe i godne polecenia.Oczywiście dyskusja trwa o ich ilości w diecie – ale w tym wpisie nie będziemy o tym deliberować. Zamiast tego chcemy zachęcić do poznania fantastycznych doznań smakowych i zapachowych jakich dostarczy jedzenie „zielonego” omletu. Smacznego!
Do omletu można przygotować farsz w postaci świeżych warzyw, np papryki – pasuje idealnie.
Wartość odżywcza to ok. 195 kcal, 13 g białka, 11 tłuszczu i 2 g węglowodanów. Czas przygotowania to ok. 7 min! spróbujcie!
Składniki: 2 jajka, 2 garści rukoli, pół pęczka pietruszki, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Do blendera wbjamy jajka i dodajemy umytą i osuszoną rukolę oraz pietruszkę. Wszystko miksujemy. Na rozgrzaną patelnie do robienia naleśników (o cienkim, nieprzywierającym dnie) wylewamy omlet. Smażymy na średnim ogniu tylko z jednej strony. Omlet będzie gotowy, kiedy z wierzchu jajka będą ściente.