Ograniczasz węglowodany w diecie? Zielony omlet może być dobrą opcją - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19450
post-template-default,single,single-post,postid-19450,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Ograniczasz węglowodany w diecie? Zielony omlet może być dobrą opcją

Ograniczasz węglowodany w diecie? Zielony omlet może być dobrą opcją

Dziś przedstawiamy idealną propozycje na zdrowe, niskowęglowodanowe, śniadanie – zielony omlet z dodatkiem pietruszki i rukoli. Bogaty w witaminy,  pełnowartościowe białko i tłuszcze.

Choć tłuszcze są najbardziej kontrowersyjnym i dyskutowanym składnikiem ludzkiej diety – te zawarte w jajkach zostały zgodnie uznane za zdrowe i godne polecenia.Oczywiście dyskusja trwa o ich ilości w diecie – ale w tym wpisie nie będziemy o tym deliberować. Zamiast tego chcemy zachęcić do poznania fantastycznych doznań smakowych i zapachowych jakich dostarczy jedzenie “zielonego” omletu. Smacznego!

Do omletu można przygotować farsz w postaci świeżych warzyw, np papryki – pasuje idealnie.

Wartość odżywcza to ok. 195 kcal, 13 g białka, 11 tłuszczu i 2 g węglowodanów. Czas przygotowania to ok. 7 min! spróbujcie!

Składniki: 2 jajka, 2 garści rukoli, pół pęczka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Do blendera wbjamy jajka i dodajemy umytą i osuszoną rukolę oraz pietruszkę. Wszystko miksujemy. Na rozgrzaną patelnie do robienia naleśników (o cienkim, nieprzywierającym dnie) wylewamy omlet. Smażymy na średnim ogniu tylko z jednej strony. Omlet będzie gotowy, kiedy z wierzchu jajka będą ściente.