Odtłuszczone wersje wielkanocnych potraw – żur
19667
post-template-default,single,single-post,postid-19667,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Odtłuszczone wersje wielkanocnych potraw – żur

Odtłuszczone wersje wielkanocnych potraw – żur

Propozycja dla osób, które noszą polimorfizmy wskazujące wrażliwość na tłuszcz. Mamy do wyboru „lifting” – czyli tę samą potrawę po redukcji tłuszczu o ponad 50%. Przygotowanie do Wielkanocy czas zacząć…

WERSJA TRADYCYJNA

Produkty (na 6 porcji)

Ilość

w g lub ml

Ile to jest?
Włoszczyzna Pęczek
Wędzona kiełbasa 300 g Odważyć
Wędzony boczek 50 g Odważyć
Zakwas na żur 500 ml Patrz opakowanie
Jaja ugotowane na twardo 6 sztuk
Suszone grzyby, np. podgrzybki 20 g Garść
Czosnek 15 g 3 ząbki
Kwaśna śmietana 40 g 2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy

 

Kcal

1 porcji

Białko

(g)

Tłuszcz

(g)

Węglowodany

(g)

Błonnik

(g)

410 19,8 29,3 18,2 1,5

Wykonanie: włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać 1,2 litra wody. Dodać umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedzić. Zakwas w butelce dobrze wymieszać, wlać wraz z osadem do wywaru. Żurek, mieszając, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku. Doprawić do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierać ze skorupek, pokroić na plasterki. Żurek wlać do misek, włożyć do miseczek jajka.

WERSJA ODTŁUSZCZONA

Produkty (na 6 porcji)

Ilość

w g lub ml

Ile to jest?
Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu 750 ml 3 szklanki
Mleko 2% tłuszczu 125 ml ½ szklanki
Wędzony filet z indyka 120 g Odważyć
Biała cebula 70 g 1 mała sztuka
Czosnek 10 g 2 ząbki
Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Suszone grzyby, np. podgrzybki 20 g Garść
Skrobia kukurydziana 20 g 2 łyżki
Jaja ugotowane na twardo 100 g 2 sztuki
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy
Kcal

1 porcji 

Białko

(g)

Tłuszcz

(g)

Węglowodany

(g)

Błonnik

(g)

188 16 6,25 16,5 0,5

Wykonanie: maślankę i mleko powoli podgrzewać na niewielkim ogniu, aż zaczną się wytrącać grudki. Przecedzić przez sitko wyłożone dodatkowo ściereczką lub złożoną kilkukrotnie gazą. Otrzymany wywar serwatkowy doprawić liściem laurowym, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i suszonymi grzybami i dalej podgrzewać. Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, zrumienić leciutko na oliwie. Pokrojony w kawałki filet z indyka, czosnek i cebulę dodać do zupy i gotować 15 minut. Doprawić sporą ilością majeranku (cała płaska łyżka) i cząbrem. Zupę zagęścić skrobią, można w tym momencie również dodać pieprz. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, ewentualnie posypać natką pietruszki lub rzeżuchą.

fot. MOs810 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons