29 gru Odtłuszczone wersje wielkanocnych potraw – żur
Propozycja dla osób, które noszą polimorfizmy wskazujące wrażliwość na tłuszcz. Mamy do wyboru „lifting” – czyli tę samą potrawę po redukcji tłuszczu o ponad 50%. Przygotowanie do Wielkanocy czas zacząć…
WERSJA TRADYCYJNA
Produkty (na 6 porcji) |
Ilość
w g lub ml |
Ile to jest? |
---|---|---|
Włoszczyzna | Pęczek | |
Wędzona kiełbasa | 300 g | Odważyć |
Wędzony boczek | 50 g | Odważyć |
Zakwas na żur | 500 ml | Patrz opakowanie |
Jaja ugotowane na twardo | 6 sztuk | |
Suszone grzyby, np. podgrzybki | 20 g | Garść |
Czosnek | 15 g | 3 ząbki |
Kwaśna śmietana | 40 g | 2 łyżki |
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy |
Kcal
1 porcji |
Białko
(g) |
Tłuszcz
(g) |
Węglowodany
(g) |
Błonnik
(g) |
410 | 19,8 | 29,3 | 18,2 | 1,5 |
Wykonanie: włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać 1,2 litra wody. Dodać umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedzić. Zakwas w butelce dobrze wymieszać, wlać wraz z osadem do wywaru. Żurek, mieszając, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku. Doprawić do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną. Jajka obierać ze skorupek, pokroić na plasterki. Żurek wlać do misek, włożyć do miseczek jajka.
WERSJA ODTŁUSZCZONA
Produkty (na 6 porcji) |
Ilość
w g lub ml |
Ile to jest? |
Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu | 750 ml | 3 szklanki |
Mleko 2% tłuszczu | 125 ml | ½ szklanki |
Wędzony filet z indyka | 120 g | Odważyć |
Biała cebula | 70 g | 1 mała sztuka |
Czosnek | 10 g | 2 ząbki |
Oliwa z oliwek | 10 ml | 1 łyżka |
Suszone grzyby, np. podgrzybki | 20 g | Garść |
Skrobia kukurydziana | 20 g | 2 łyżki |
Jaja ugotowane na twardo | 100 g | 2 sztuki |
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy |
Kcal
1 porcji |
Białko
(g) |
Tłuszcz
(g) |
Węglowodany
(g) |
Błonnik
(g) |
188 | 16 | 6,25 | 16,5 | 0,5 |
Wykonanie: maślankę i mleko powoli podgrzewać na niewielkim ogniu, aż zaczną się wytrącać grudki. Przecedzić przez sitko wyłożone dodatkowo ściereczką lub złożoną kilkukrotnie gazą. Otrzymany wywar serwatkowy doprawić liściem laurowym, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i suszonymi grzybami i dalej podgrzewać. Cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę, zrumienić leciutko na oliwie. Pokrojony w kawałki filet z indyka, czosnek i cebulę dodać do zupy i gotować 15 minut. Doprawić sporą ilością majeranku (cała płaska łyżka) i cząbrem. Zupę zagęścić skrobią, można w tym momencie również dodać pieprz. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, ewentualnie posypać natką pietruszki lub rzeżuchą.
fot. MOs810 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons