29 lis Obłędnie chrupiąca domowa chałka
Wiem, że wielu z Was tak jak ja, codziennie sprawdza skład produktów i eliminuje z nich olej palmowy. Największy problem stanowią jednak gotowe produkty cukiernicze, dlaczego dzisiaj przepis na domową chałkę! Smacznego!
Składniki: 500 g mąki pszennej, 60 g cukru, 25g świeżych drożdży, 50g masła, 300g mleka, 1 jajko.
Sposób przygotowania: Do plastikowej/drewnianej miski wlewamy mleko, masło drożdże i cukier. Całość łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia aż zwiększy objętości dwukrotnie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, i rozwałkowujemy na wałki. Pozostawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Łączymy końcówki wałków i pleciemy warkocz. Splecione ciasto umieszczamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut.) W czasie gdy ciasto wyrasta, nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Przed pieczemy ciasto smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
piekła dla Was dr Dominika Maciejewska