29 gru Nowy wymiar słodyczy – Fasolowe Brownie
Przedstawiamy kolejny przepis na bezglutenowe łakocie – tym razem mąkę zastąpiliśmy czerwoną fasolą. Połączenie fasoli i kakao w słodkiej wersji może was zaskoczyć. Warto spróbować, bo przygotowanie ciasta zajmuje tylko 5 minut.
Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 4 jajka, 2 łyżki oliwy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200 g ksylitolu, 3 łyżki kakao, a 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Sposób przygotowania: Fasole należy przepłukać i zblendować. Następnie dodać jajka i wymieszać. W kolejnym kroku dodajemy resztę suchych składników. Ciasto dokładnie mieszamy i wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do ciasta można dodać również czekoladę i bakalie, Smacznego!