Niskowęglowodanowy omlet z warzywami i sosem z awokado
19629
post-template-default,single,single-post,postid-19629,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Niskowęglowodanowy omlet z warzywami i sosem z awokado

Niskowęglowodanowy omlet z warzywami i sosem z awokado

Przedstawiamy przepis na pełnowartościowe śniadanie, które dam wam energię na cały dzień! To dobra propozycja dla osób o małej wrażliwości na tłuszcz (wynik testu Lipids lub Lipids/Carbo). Sprawdzi się również wśród osób z dysbiozą i SIBO.

Składniki na 4 porcje:

1 awokado, 1 cytryna, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, pęczek pietruszki, 1 mała cebula, 1 marchewka, pół kapusty pekińskiej, 1 czerwona papryka, 8 jajek, 50 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

Najpierw należy zrobić sos. Do miski wlewamy sok z cytryny, jogurt, oliwę, pół pęczka listków pietruszki, szczyptę soli i pieprzu oraz miąższ z awokado. Wszystko blendujemy na jednorodną masę. Następnie ścieramy na tarce marchewkę i kroimy w bardzo drobne paski cebulę, kapustę oraz paprykę. Do pokrojonych warzyw dojemy resztę listków pietruszki. Pokrojone warzywa łączymy z sosem. Jajka rozbijamy i mieszamy z 2 łyżkami wody, następnie mieszamy. Jajka należy usmażyć na nieprzywierającej patelni. Na małym ogniu rozgrzewamy suchą patelnię, a następnie dodajemy na nią trochę oliwy i wlewamy jajka. Omlet smażymy tylko z jednej strony, po ok. 1 minucie dodajemy starty na tarce parmezan i smażymy jeszcze ok. minutę, aż ser się roztopi. Całość zajmuje ok. 20 minut. Jeśli rano nie macie dużo czasu, możecie przygotować warzywa z sosem dzień wcześniej i wstawić je na noc do lodówki. Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Dominika Maciejewska