29 gru Niskokaloryczne,bezglutenowe, buraczkowe naleśniki
Macie ochotę na naleśniki? A na takie które wyglądają odlotowo? I są mega zdrowe? Przedstawiamy przepis na buraczane naleśniki z mąki owsianej i ryżowej. Możecie jest jeść na słodko i słono – nasza propozycja to sałata i sos balsamiczny!
Jeden naleśnik to ok. 82 kcal, 3g białka, 1,7 g tłuszczu i 13,7 g węglowodanów.
Składniki: 130 g mąki ryżowej, 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej, 0,75 szklanki mleka 2%, 0,5 szklanki wody, 0,25 szklanki soku z buraków, dodatki, np.: sałata i sos balsamiczny
Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy wszystkie składniki i intensywnie mieszamy. Następnie nabieramy ok. 0,5 chochelki ciasta i wlewamy na patelnie do smażenia naleśników, co pozwoli smażyć bez dodatku tłuszczu. Uwaga, należy pamiętać, że mąki bezglutenowe są „cięższe” od pszenic, czy żyta i za każdym razem jak nabieramy chochelkę ciasto należy intensywnie rozmieszać i zebrać mąkę z dna. Na usmażone naleśniki kładziemy wybrane dodatki. Smacznego!