Niskokaloryczne,bezglutenowe, buraczkowe naleśniki
19426
post-template-default,single,single-post,postid-19426,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Niskokaloryczne,bezglutenowe, buraczkowe naleśniki

Niskokaloryczne,bezglutenowe, buraczkowe naleśniki

Macie ochotę na naleśniki? A na takie które wyglądają odlotowo? I są mega zdrowe? Przedstawiamy przepis na buraczane naleśniki z mąki owsianej i ryżowej. Możecie jest jeść na słodko i słono – nasza propozycja to sałata i sos balsamiczny!

Jeden naleśnik to ok. 82 kcal, 3g białka, 1,7 g tłuszczu i 13,7 g węglowodanów.

Składniki: 130 g mąki ryżowej, 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej, 0,75 szklanki mleka 2%, 0,5 szklanki wody, 0,25 szklanki soku z buraków, dodatki, np.: sałata i sos balsamiczny

Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy wszystkie składniki i intensywnie mieszamy. Następnie nabieramy ok. 0,5 chochelki ciasta i wlewamy na patelnie do smażenia naleśników, co pozwoli smażyć bez dodatku tłuszczu. Uwaga, należy pamiętać, że mąki bezglutenowe są „cięższe” od pszenic, czy żyta i za każdym razem jak nabieramy chochelkę ciasto należy intensywnie rozmieszać i zebrać mąkę z dna. Na usmażone naleśniki kładziemy wybrane dodatki. Smacznego!