Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe pierogi ruskie - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19474
post-template-default,single,single-post,postid-19474,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe pierogi ruskie

Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe pierogi ruskie

Absolutnie genialne! Nawet to, że klei się je wrednie nie jest w stanie zepsuć rozkoszy ich jedzenia. Przepis – lwowski ale oczywiście e wersji bg.

Składniki:

– 300 – 325 g niekwaśnego twarogu półtłustego (ewentualnie chudego) typu krajanka;
– 1600 g sypkich ziemniaków;
– 3 duże białe cebule;
– 1 kg bezglutenowej mąki;
– 5 jaj;
– gorąca woda;
– pół kostki masła (opcjonalnie więcej, na polanie gotowych pierogów)
– czarny pieprz mielony(ilość według uznania);
– sól (ilość według uznania);

Farsz:

Ziemniaki obieramy i zalewamy gorącą wodą, następnie gotujemy, mocno soląc wodę. Ziemniaki mają być wyraźnie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać. Należy je następnie dokładnie odcedzić i rozgnieść metalowym tłuczkiem tak, by pozostały grudki (zatem nie do masy typu puree). Rozgniecione ziemniaki należy pozostawić do ostygnięcia. Następnie rozgniatamy widelcem twaróg na sypką, grudkowatą masę i łączymy z ziemniakami, delikatnie mieszając. Drobne grudki w przygotowywanym farszu są jak najbardziej prawidłowe – masy nie mielimy! Siekamy drobno cebulę i szklimy ją na połowie kostki masła (porcja trzech pokrojonych cebuli). Cebula nie może zbrązowieć, powinna się zeszklić na jasnosłomkowy kolor. Zeszkloną cebulę dodajemy do ziemniaków i twarogu, mieszamy, a farsz doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania. Farsz jest gotowy.

Ciasto na pierogi:

Stopniowo wydzielamy mąkę (nie należy wysypywać na raz całości), a następnie dodajemy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Czynności należy powtórzyć kilka razy, aż masa stanie się w miarę jednolita, nie będzie się rozpadać albo odwrotnie – nie będzie się kleić do palców. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy 5 jaj, zagniatamy dalej, aż masa stanie się zupełnie jednolita.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kręgi i wypełniamy farszem, starannie zalepiając pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z kawałkiem masła. Kiedy wypłyną na powierzchnię, należy gotować je jeszcze ok. minuty, a następnie szybko zahartować szklanką zimnej wody, wlewając ją do garnka. Po wyjęciu pierogów można je polać odrobiną roztopionego masła. Smacznego!