29 gru Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe ciasto bezowe
Coś słodkiego na święta dla osób na diecie bezglutenowej – bezy z nadzieniem z serka mascarpone. Do nadzienia można dodać owoce albo cynamon i przyprawy korzenne żeby nadać im świątecznego posmaku. Słodzone ksylitolem – dobre dla osób dbających o linię, choć zdecydowanie nie dla osób z SIBO. Spróbujcie!
Składniki:
6 białek, 300 g ksylitolu, 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 serek mascarpone, 1 mała śmietana 36%, przyprawy korzenne lub owoce
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, porcjami dodajemy cukier, cały czas dokładnie miksując. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Kolejnym krokiem jest dodanie octu i mąki ziemniaczanej – po dodaniu składników całość mieszamy łyżką a następnie miksujemy przez 2 minuty. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy koła bezowe o średnicy ok. 10 cm i grubości 2 cm. Wkładamy na 1 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie beze studzimy – można upiec ją dzień wcześniej. Przed podaniem miksujemy serek mascarpone i śmietanę, dodajemy również cukier puder oraz nasze ulubione przyprawy. Wystudzone bezy przekładamy kremem, dodajemy do nich owoce, orzechy lub dżem śliwkowy. Smacznego!