Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe ciasto bezowe - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19480
post-template-default,single,single-post,postid-19480,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe ciasto bezowe

Niezbędnik świąteczny: bezglutenowe ciasto bezowe

Coś słodkiego na święta dla osób na diecie bezglutenowej – bezy z nadzieniem z serka mascarpone. Do nadzienia można dodać owoce albo cynamon i przyprawy korzenne żeby nadać im świątecznego posmaku. Słodzone ksylitolem – dobre dla osób dbających o linię, choć zdecydowanie nie dla osób z SIBO. Spróbujcie!

Składniki:

6 białek, 300 g ksylitolu, 1 łyżeczka octu winnego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru pudru, 1 serek mascarpone, 1 mała śmietana 36%, przyprawy korzenne lub owoce

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, porcjami dodajemy cukier, cały czas dokładnie miksując.  Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Kolejnym krokiem jest dodanie octu i mąki ziemniaczanej – po dodaniu składników całość mieszamy łyżką a następnie miksujemy przez 2 minuty. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy koła bezowe o średnicy ok. 10 cm i grubości 2 cm. Wkładamy na 1 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie beze studzimy – można upiec ją dzień wcześniej. Przed podaniem miksujemy serek mascarpone i śmietanę, dodajemy również cukier puder oraz nasze ulubione przyprawy. Wystudzone bezy przekładamy kremem, dodajemy do nich owoce, orzechy lub dżem śliwkowy. Smacznego!