Nietolerancja węglowodanów (laktozy, fruktozy, sorbitolu) -niezwykły problem zwykłych ludzi. - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18787
post-template-default,single,single-post,postid-18787,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Nietolerancja węglowodanów (laktozy, fruktozy, sorbitolu) -niezwykły problem zwykłych ludzi.

Nietolerancja węglowodanów (laktozy, fruktozy, sorbitolu) -niezwykły problem zwykłych ludzi.

Dopadają Cię gwałtowne bóle po wypiciu słodzonych napojów? To może być objaw nietolerancji na węglowodany.  Choć nazwa dolegliwości ma w sobie coś rodem z  kardaszianowskiego reality show, to jednak nie można jej  lekceważyć. Bowiem ból jaki towarzyszy osobom  wrażliwym na węglowodany  po ich spożyciu, jest równie koszmarny jak ta rodzinna  amerykańska produkcja.  I nie ma dobrej prognozy na realnie bliski finał.

Czym zatem jest nietolerancja węglowodanów? To brak poprawnej reakcji na obecność laktozy, fruktozy i sorbitolu. Chorują na nią osoby, które wykazują objawy  gwałtownej reakcji  flory jelitowej na pojawienie się  tych cukrów i ich pochodnych (sorbitol) w pokarmie.

U tych osób zamiast wchłaniania jelitowego dochodzi do burzliwej fermentacji z równoczesnym gwałtownym wytwarzaniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, dwutlenku węgla i wodoru.

Taka reakcja prowokuje zmiany osmotyczne w obrębie jelit, nasilenie dopływu wody do światła jelita  wzdęcia , skurcze jelit oraz powstawanie biegunek. Cechą charakterystyczną tej nietolerancji jest jej zmienność: dolegliwości mogą nasilać się z dnia na dzień i wycofywać się do pojedynczych epizodów. Mogą mieć postać łagodną i bardzo nasiloną. Dolegliwości są zależne od ilości zjedzonych węglowodanów, sposobu ich spożycia i czasu spożycia.

I tak węglowodany rozpuszczone w wodzie, wypite na czczo wywołują silne objawy bólowe.

W okresie ostrym ból nasila jedzenie  węglowodanów złożonych skrobi i błonnika.  Fatalnie pogarsza ból palenie tytoniu.

Konsekwencje nadwrażliwości na węglowodany:

  1. nasilenie migracji i nieprawidłowego pasażu bakterii jelitowych – dzieje się tak na skutek nadprodukcji gazów jelitowych które dyslokują florę na niespecyficzne miejsca.
  2. przerost bakteryjny flory jelita grubego (beztlenowej) i relokacja do jelita cienkiego, stany zapalne wywołane tą zamianą
  3. niedobory mikroelementów u pacjentów z nieprawidłowym wchłanianiem fruktozy
  4. przewlekłe zmęczenie
  5. skłonność do zachowań depresyjnych
  6. podwyższona skłonność do infekcji

Curr Gastroenterol Rep. 2014 Jan;16(1):370. doi: 10.1007/s11894-013-0370-0.