Nietolerancja histaminy – ukryty problem wielu z nas.
18763
post-template-default,single,single-post,postid-18763,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Nietolerancja histaminy – ukryty problem wielu z nas.

Nietolerancja histaminy – ukryty problem wielu z nas.

Nietolerancja histaminy polega ba wzmożonej reakcji organizmu na obecność w diecie  produktów zawierających histaminę. Jeśli Twoje samopoczucie zmienia się gwałtownie po wypiciu  lampki wina czy zjedzeniu sera lub czekolady- przeczytaj koniecznie ten wpis.

Nietolerancja histaminy jest prawdopodobnie jedną z częstszych przyczyn nadkwasoty  oraz gwałtownych bólów żołądka i jelit.  Tymczasem osoby które „radzą” sobie z tym problemem sięgając po leki zobojętniające sok żołądkowy czy niesteroidowe leki przeciwzapalne popełniają fatalny w skutkach błąd, zwiększający ryzyko dysbiozy i dalszych problemów z układem pokarmowym. Jeśli cierpisz na nadwrażliwość na histaminę, jedynym rozwiązaniem jest eliminacja produktów zawierających duże ilości histaminy z diety.

Przyczyną nadwrażliwości jest  brak enzymu rozkładającego histaminę w przewodzie pokarmowym lub jego niewystarczająca aktywność . Enzym nazywa się diaminooksydazą (DAO)

Lista objawów najczęstszych u osób cierpiących na nietolerancje histaminy to:

– nadkwasota i nasilenie uczucia zgagi

– mdłości po spożyciu określonych pokarmów

– biegunki po spożyciu określonych pokarmów

– skurcze jelit spożyciu określonych pokarmów

Nietolerancja histaminy może być spowodowana przez:

1.spożywanie żywności zawierającej duże ilości histaminy w sytuacji nietolerancji na ten składnik diety

2.obecność substancji które uwalniają histaminę

3.spożywanie produktów zawierających aminy biogenne

4.zmniejszenie aktywności enzymu rozkładającego histaminę (DAO)

5.brak lub obecność wariantu genu DAO warunkująca jego niska aktywność

6.niektóre schorzenia jelit

Dlaczego zjadanie produktów zawierających histaminę daję tak silna reakcję ?

O tym jutro

Warto poczytać
J Acad Nutr Diet. 2014 Nov;114(11):1860. doi: 10.1016/j.jand.2014.09.009.