29 lis Nieprawidłowy skład bakterii jelitowych jest odpowiedzialny za jadłowstręt psychiczny.
Jadłowstręt psychiczny (AN) jest chorobą psychiczną charakteryzującą się ekstremalnym ograniczanem przez chorego spożycia energii, które prowadzi do niebezpiecznego spadku masy ciała. Czy bakterie jelitowe(mikrobiota) mogą mieć związek z tą chorobą?
AN ma szacowaną częstość występowania 8/100 000 osób rocznie a umieralność w AN jest jedną z najwyższych w zaburzeniach psychicznych. Pomimo niszczących fizycznych konsekwencji i silnego wpływu społecznego, patofizjologia AN nadal pozostaje niejasna . Pacjenci z AN mają nieprawdziwy obraz siebie, co ciekawe wydaje się coraz bardziej że początek AN wiąże się z ujawnieniem się zaburzeń lękowych (w większości przypadków ).
Czy i jak mikrobiota może wiązać się z zaburzeniami odżywiania?
Mamy coraz większą pewność, że tak. Wiadomo od dawana, że mikroflora jelitowa odgrywa rolę w regulacji przyrostu masy ciała, uzyskiwaniu energii, wydzielania insuliny. Z drugiej strony badania wykazały odmienny skład drobnoustrojów u osób otyłych i zdrowych. Te wyniki kazały naukowcom spojrzeć na skład mikrobiomu osób z dotkniętych AN.
Zespół badaczy z Uniwerystetu w Mediolanie wykonał ciekawe badanie w którym porównano między sobą 15 kobiet z AN z kobietami zdrowymi. Badacze po odtworzeniu kaloryczności i składu diet obydwu grup potwierdzili że kaloryczność diety kobiet AN była niższa, co związane było z ograniczeniem w spożycia tłuszczów i węglowodanów.
Badania mikrobiota ujawniły znaczne różnice jakościowe bakterii kobiet chorych i zdrowych. Kobiety z anoreksją miały w swoich jelitach znacząco więcej bakterii Enterobacteriaceae i archeonów Methanobrevibacter smithii w porównaniu z kobietami zdrowymi. Jednocześnie u kobiet AN redukcji uległa liczebność bakterii z rodzaju Roseburia, Ruminococcus i Clostridium.
Te zmiany w liczebności bakterii prowadziły do przykrych konsekwencji – czyli redukcji zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych ( maślanu i propionianu) w stolcu. Malejąca zawartość maślanu była skorelowana z nasilającym się poziomem lęku, podczas gdy redukcja propionianu była skorelowana zawartością insuliny.
Autorzy znaleźli także istotne powiązania i różnice miedzy składem bakterii jelitowych a masą ciała (BMI), funkcją osi mózgowo jelitowej (zachwianiami kompulsywnymi, depresyjnymi) u kobiet z AN i zdrowych.
na podstwaie: Francesca Borgo, at all Microbiota in anorexia nervosa: The triangle between bacterial species, metabolites and psychological tests PLOS ONE | https://doi.org/10.1371/journal.pone.0179739 June 21, 2017
autor wpisu Ewa Stachowska