
29 lis Nieprawidłowe wchłanianie fruktozy może być przyczyną depresji. Zaskoczeni?
Fruktoza – cukier obecny w owocach a także w produktach słodzonych syropem fruktozowym może być przyczyną stłuszczenia wątroby i otyłości. Dlatego takich wysoko fruktozowych produktów należy unikać jak ognia (nawet wtedy gdy producent deklaruje że produkt jest zdrowy). Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że fruktoza – u osób z nieprawidłowym wchłanianiem może być przyczyną depresji.
Oczywiście jak zwykle chodzi o pryncypia. Cukier owocowy jest OK ale tylko w ilościach spotykanych w przyrodzie i tylko dla określonych osób. Jeśli jesteś osobą z zaburzeniami metabolicznymi (dyslipidemią) musisz ograniczyć fruktozę do minimum. Fruktoza jest bowiem cukrem zwiększającym syntezę lipidów i aktywującym procesy zapalne. W żywieniu sportowca, fruktoza jest stosowana w izotonikach a jej funkcją jest zwiększenie wchłaniania i glukozy z jelita. Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że fruktoza – u osób z nieprawidłowym wchłanianiem może być przyczyną depresji.
Mechanizm jest prosty: przy braku prawidłowego wchłaniania fruktozy dochodzi do jej „zalegania” w świetle jelita. W tej sytuacji, powstają kompleksy fruktozy z tryptofanem , co znacznie ogranicza wchłanianie tryptofanu. A tryptofan jest prekursorem biosyntezy serotoniny -hormonu „szczęścia”.
Oprócz zachowań depresyjnych, spożycie fruktozy u osób z nieprawidłowym jej wchłanianiem prowadzi do:
- zwiększenia częstotliwości bólów głowy
- zwiększenia drażliwości
- zwiększenia uczucia „ niepokoju”
- redukcji folianów w krążeniu
- redukcji zawartości cynku w krążeniu
warto poczytać:
J Neurochem. 2005 Jun;93(6):1568-78.
Am J Clin Nutr. 2015 Aug;102(2):454-63. doi: 10.3945/ajcn.114.103846.
Biochim Biophys Acta. 2015 Nov;1852(11):2379-90. doi: 10.1016/j.bbadis.2015.08.016.