Nieprawidłowe wchłanianie fruktozy może być przyczyną depresji. Zaskoczeni? - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
18109
post-template-default,single,single-post,postid-18109,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Nieprawidłowe wchłanianie fruktozy może być przyczyną depresji. Zaskoczeni?

Nieprawidłowe wchłanianie fruktozy może być przyczyną depresji. Zaskoczeni?

Fruktoza – cukier obecny w owocach a także w  produktach słodzonych syropem fruktozowym  może być przyczyną stłuszczenia wątroby i otyłości. Dlatego takich wysoko fruktozowych produktów należy unikać jak ognia (nawet wtedy gdy producent deklaruje że produkt jest zdrowy). Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że  fruktoza – u osób z nieprawidłowym wchłanianiem może być przyczyną depresji.

Oczywiście jak zwykle chodzi o pryncypia. Cukier owocowy jest OK ale tylko w ilościach spotykanych w przyrodzie i tylko dla określonych osób. Jeśli jesteś osobą z zaburzeniami metabolicznymi (dyslipidemią) musisz ograniczyć fruktozę do minimum. Fruktoza jest bowiem cukrem zwiększającym syntezę lipidów i aktywującym procesy zapalne. W żywieniu sportowca, fruktoza jest stosowana w izotonikach  a jej funkcją jest zwiększenie wchłaniania i glukozy z jelita. Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że  fruktoza – u osób z nieprawidłowym wchłanianiem może być przyczyną depresji.

Mechanizm jest prosty: przy braku prawidłowego wchłaniania fruktozy dochodzi do jej  „zalegania” w świetle jelita. W tej sytuacji, powstają kompleksy fruktozy z tryptofanem , co znacznie ogranicza wchłanianie  tryptofanu. A tryptofan jest prekursorem biosyntezy serotoniny  -hormonu „szczęścia”.

Oprócz zachowań depresyjnych, spożycie fruktozy  u osób z nieprawidłowym jej wchłanianiem prowadzi do:

  1. zwiększenia częstotliwości  bólów głowy
  2. zwiększenia drażliwości
  3. zwiększenia uczucia „ niepokoju”
  4. redukcji folianów w krążeniu
  5. redukcji zawartości cynku w krążeniu

warto poczytać:

J Neurochem. 2005 Jun;93(6):1568-78.

Am J Clin Nutr. 2015 Aug;102(2):454-63. doi: 10.3945/ajcn.114.103846.

Biochim Biophys Acta. 2015 Nov;1852(11):2379-90. doi: 10.1016/j.bbadis.2015.08.016.