Już od dawna wiadomo, że kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmuKwasy te tworzą błony komórek naszego ciała. Ilość WNKT w błonach komórkowych nie przekracza zazwyczaj kilku procent, wyjątkiem jest jednak tkanka nerwowa. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i omega 6 stanowią ok. 30% kwasów budujących układ nerwowy. Szacuje się, iż sucha masa mózgu aż w 20% składa się z WNKT, w szczególności: kwasu arachidonowego (AA, omega 6), eikozapentaenowego (EPA, omega 3) i dokozaheksaenowego (DHA, omega 3). Ponieważ kwasy te są tak ważne dla rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, należy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu z dietą. Badania kliniczne pokazały, iż stężenie kwasów z rodziny omega 3, a w szczególności kwasu DHA, jest istotnie niższe u pacjentów cierpiących na depresję. Suplementacja dużych dawek DHA okazała się pomocna w profilaktyce i leczeniu depresji. Niedobór DHA w błonach komórkowych może powodować zaburzenia wydzielania neuroprzekaźników, takich jak: norepinefryna, serotonina, czy dopamina. Zaburzenia te stanowią ważny czynnik w etiologii zaburzeń poznawczych i depresji. Z drugiej strony DHA oraz EPA hamują produkcje prozapalnych cytokin przez kwas arachidonowy. Cytokiny te mogą doprowadzić do procesów związanych z aktywacją układu odpornościowego. Kwas arachidonowy jest bardzo ważnym czynnikiem modulującym nasz układ odpornościowy, m.in. pomaga chronić nasz organizm podczas infekcji. Równowaga między kwasami omega 3 i omega 6 stanowi zatem bardzo ważny czynnik w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.

Autor: Dominika Maciejewska

Źródło: Agnieszka Wilczyńska. Fatty acids in treatment and prevention of depression. Pscychiatria Polska 2013:4;657-666