19 gru Naukowo potwierdzone składniki diety pomocne w procesie „głodzenia” guza
Żywieniowe wsparcie chorego w walce z nowotworem jest niezwykle trudne. Wszystkie „patenty” doskonale działające w prewencji choroby nowotworowej – słabo sprawdzają się w terapii.
Proponowane przez niektórych drastyczne ograniczanie zawartości glukozy w diecie pacjenta ( jako skuteczna pomoc dla chorego) nie jest działaniem rozsądnym, może pogłębić wyniszczenie pacjenta, de facto przyspieszając jego zgon. Trzeba pamiętać, że w świetle współczesnej wiedzy glikoliza beztlenowa (której rolę podkreśla się jako uzasadnienie dla diet ubogo glukozowych) nie jest jedynym źródłem energii dla guza. Wobec tego nie „zagłodzimy” guza poprzez proste wyeliminowanie węglowodanów z diety. Okazuje się, że komórki otaczające guz (komórki zrębu) produkują i przekazują do guza wszystkie składniki potrzebne do jego rozbudowy ( w „odwróconym” procesie Warburga ) a sam guz nowotworowy może prowadzić gospodarkę tlenową spalając wydajnie tłuszcze, ketony i glukozę.
Czy to oznacza, że nie ma żywności lub jej składników, które mogą skuteczne wspomóc walkę ze chorobą? Zadajmy sobie po raz kolejny pytanie: Czy jest skuteczny sposób na „zagłodzenie” guza?
Wspaniały mówca jakim jest dr William Li w swoim fantastycznym wystąpieniu na TedEx (w 2014 roku) zademonstrował w jaki sposób ograniczył wzrost guzów u zwierząt doświadczalnych. Doktor Li oparł działanie na metodzie hamującej proces rozwoju ukrwienia guza. Metoda ta (w ogromnym uproszczeniu) faktycznie prowadzi do „zagłodzenia” guza ponieważ ograniczając jego ukrwienie, redukuje możliwości wzrostu i przerzutów guza.
Guz nowotworowy bez systemu bardzo mocno rozwiniętych naczyń krwionośnych nie jest w stanie dynamicznie rosnąć i dokonywać ekspansji na nowe tereny (dając przerzuty), wobec tego jednym z podstawowych działań komórki nowotworowej jest wytworzenie bogato rozgałęzionego systemu ukrwienia. Proces wytwarzania systemu nowych naczyń krwionośnych nazywamy angiogenzą.
Czy możemy wspomóc hamowanie angiogenezy przy pomocy składników pożywienia? TAK
Matka Natura dała nam szereg darów (ziół, warzyw, owoców), które hamują angiogenezę. Są to:
Ekstrakty:
1.ekstrakt z czerwonych winogron zawierający resveratrol
2. ekstrakt z truskawki zawierający kwas ellagowy
Owoce:
1. truskawki
2. jagoda (leśńa)
3. maliny
4. borówki amerykańskie
5. pomarańcze
6. grapefruity
7. cytryny
8. jabłka
9. wiśnie
10. ananas
11. czerwone winogrona
Przetwory
11.czerwone wino
Warzywa:
1.kapusta chińska (bok choy)
2.jarmuż
3.soja
4.grzyby maitake
5.karczoch zwyczajny
6.dynia
7.pietruszka
8.czosnek
9.pomidor
10.oliwa z oliwek
11.olej z pestek winogron
12.ciemna czekolada
Zioła
1. zeń szeń
2.lukrecja
3.ostryż długi (kukuma)
4.gałka muszkatołowa
5.lawenda
Inne:
1.ogórek morski
2.tuńczyk
ALE pamiętajmy że jedzenie tylko wspomaga terapię, nie może jej zastąpić !!! Leczeniem zajmuje się zawsze LEKARZ
Nat Rev Clin Oncol. 2012 Sep;9(9):498-509. doi: 10.1038/nrclinonc.2012.120. Epub 2012 Jul 31.