Naleśniki z mąki ryżowej z nadzieniem z soczewicy
19534
post-template-default,single,single-post,postid-19534,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Naleśniki z mąki ryżowej z nadzieniem z soczewicy

Naleśniki z mąki ryżowej z nadzieniem z soczewicy

Macie ochotę na pyszne pełnowartościowe śniadanie? Może spróbujecie naleśników z soczewicą? Soczewica to źródło pełnowartościowego białka, potasu i kwasu foliowego. Ugotowana soczewica stanowi również dobre źródło błonnika (8g/100g). Spróbujcie!

Składniki na naleśniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1,5 szklanki mleka 2%

2 jajka

2 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta soli i cukru

Składniki na farsz:

300 g ugotowanej soczewicy (jakikolwiek gatunek)

4 suszone pomidory

Pół pęczka pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

Pół łyżeczki ostrej papryki

Pół łyżeczki słodkiej papryki

Pół pęczka świeżej bazylii

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować farsz. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy ze sobą na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Następnie przygotowujemy ciasto do naleśników mieszając wszystkie składniki w jednej misce. Uwaga ciasto będzie rzadkie (takie być powinno), może smażyć je bez dodatku tłuszczu. Należy pamiętać o mieszaniu ciasta ponieważ mąka ryżowa opada zdecydowanie szybciej od mąki pszennej. Smacznego!