29 gru Naleśniki z mąki ryżowej z nadzieniem z soczewicy
Macie ochotę na pyszne pełnowartościowe śniadanie? Może spróbujecie naleśników z soczewicą? Soczewica to źródło pełnowartościowego białka, potasu i kwasu foliowego. Ugotowana soczewica stanowi również dobre źródło błonnika (8g/100g). Spróbujcie!
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1,5 szklanki mleka 2%
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli i cukru
Składniki na farsz:
300 g ugotowanej soczewicy (jakikolwiek gatunek)
4 suszone pomidory
Pół pęczka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki ostrej papryki
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Pół pęczka świeżej bazylii
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować farsz. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy ze sobą na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Następnie przygotowujemy ciasto do naleśników mieszając wszystkie składniki w jednej misce. Uwaga ciasto będzie rzadkie (takie być powinno), może smażyć je bez dodatku tłuszczu. Należy pamiętać o mieszaniu ciasta ponieważ mąka ryżowa opada zdecydowanie szybciej od mąki pszennej. Smacznego!