Naleśniki „profesorskie” z mąki bezglutenowej - Dietetyk Szczecin - Dietetica - Move Your Genes
19729
post-template-default,single,single-post,postid-19729,single-format-standard,bridge-core-2.0.8,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-19.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Naleśniki „profesorskie” z mąki bezglutenowej

Naleśniki „profesorskie” z mąki bezglutenowej

Zwykle zajmuję się naukowymi aspektami żywienia, ale odkąd w domu mam bezglutenowców, odkrywam nowe przepisy. Dziś podaję przepis na hit obiadu – naleśniki z mąki orzechowej.

Ich cechą jest to, że znikają w ciągu paru minut 😉 Pamiętajcie, że większość osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten ma nietolerancję laktozy i kazeiny, dlatego w przepisie znajduje się mleko sojowe. Przepis na 4 dorosłe osoby:

Co potrzebujemy ?
– szklanka mąki z orzechów;
– szklanka z mąki jaglanej;
– 1/3 pół szklanki wiórków kokosowych;
– ¼ szklanki siemienia lnianego;
– łyżka siemienia lnianego;
– 1 szklanka mleka sojowego (lub innego np. migdałowego);

– 4 jajka.

Wykonanie Do miski wsypujemy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię (do smażenia bez tłuszczu) i na rozgrzaną powierzchnię nakładamy ciasto. Można podać z bananami lub dżemem, sprawdźcie tylko na etykiecie jaki cukier został użyty. Jeśli słodzono go syropem glukozo- fruktozowym, to podziękujcie producentowi i poszukajcie takiego, który jest robiony z dodatkiem poczciwego cukru buraczanego.