
29 gru Naleśniki „profesorskie” z mąki bezglutenowej
Zwykle zajmuję się naukowymi aspektami żywienia, ale odkąd w domu mam bezglutenowców, odkrywam nowe przepisy. Dziś podaję przepis na hit obiadu – naleśniki z mąki orzechowej.
Ich cechą jest to, że znikają w ciągu paru minut 😉 Pamiętajcie, że większość osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten ma nietolerancję laktozy i kazeiny, dlatego w przepisie znajduje się mleko sojowe. Przepis na 4 dorosłe osoby:
Co potrzebujemy ?
– szklanka mąki z orzechów;
– szklanka z mąki jaglanej;
– 1/3 pół szklanki wiórków kokosowych;
– ¼ szklanki siemienia lnianego;
– łyżka siemienia lnianego;
– 1 szklanka mleka sojowego (lub innego np. migdałowego);
– 4 jajka.
Wykonanie Do miski wsypujemy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię (do smażenia bez tłuszczu) i na rozgrzaną powierzchnię nakładamy ciasto. Można podać z bananami lub dżemem, sprawdźcie tylko na etykiecie jaki cukier został użyty. Jeśli słodzono go syropem glukozo- fruktozowym, to podziękujcie producentowi i poszukajcie takiego, który jest robiony z dodatkiem poczciwego cukru buraczanego.