Najsmaczniejsze źródła błonnika w diecie dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej. Podpowiedź w obrazkach cz 1
19417
post-template-default,single,single-post,postid-19417,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,side_menu_slide_from_right,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-28.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17645

Najsmaczniejsze źródła błonnika w diecie dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej. Podpowiedź w obrazkach cz 1

Najsmaczniejsze źródła błonnika w diecie dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej. Podpowiedź w obrazkach cz 1

Zgodnie z polskimi normami  zalecana ilość błonnika dla dziewczynek i chłopców w wieku 10-15 lat to 19 g /dobę. Po ukończeniu 16 roku życia do 18 roku życia ta ilość rośnie do 21 g/dobę (IZZ Normy żywienia człowieka).

Poszukajmy tej ilościach w produktach bezglutenowych. Dziś część I – jutro kolejne propozycje

100 g migdałów to 13 g błonnika . Porcja dzienna to 2 miseczki

100 g orzechów włoskich i laskowych 9 g Porcja dzienna to 2 miseczki dla młodzieży do 15 rz

i  3 między 16-18 rz

100 g suszonej śliwki to 9,4 g  Porcja dzienna to 2 miseczki dla młodzieży do 15 rz

i 3 między 16-18 rz

100 g suszonych jabłek to 10,3 g błonnika.  2 miseczki to 40 g. Porcja dzienna to 4 miseczki dla dzieci  do 15 rz  i  między 16-18 rz

autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie żywienie sportowiec