29 gru Najsmaczniejsze źródła błonnika w diecie dzieci i młodzieży na diecie bezglutenowej. Podpowiedź w obrazkach cz 1
Zgodnie z polskimi normami zalecana ilość błonnika dla dziewczynek i chłopców w wieku 10-15 lat to 19 g /dobę. Po ukończeniu 16 roku życia do 18 roku życia ta ilość rośnie do 21 g/dobę (IZZ Normy żywienia człowieka).
Poszukajmy tej ilościach w produktach bezglutenowych. Dziś część I – jutro kolejne propozycje
100 g migdałów to 13 g błonnika . Porcja dzienna to 2 miseczki
100 g orzechów włoskich i laskowych 9 g Porcja dzienna to 2 miseczki dla młodzieży do 15 rz
i 3 między 16-18 rz
100 g suszonej śliwki to 9,4 g Porcja dzienna to 2 miseczki dla młodzieży do 15 rz
i 3 między 16-18 rz
100 g suszonych jabłek to 10,3 g błonnika. 2 miseczki to 40 g. Porcja dzienna to 4 miseczki dla dzieci do 15 rz i między 16-18 rz
autyzm chudnięcie depresja epigenom epigenetyka dieta foliany FTO genetyka genom gluten indywidualizacja jelita kwas foliowy mikroflora MTHFR neurodegeneracyjne nutrigenetyka nutrigenomika odchudzanie żywienie sportowiec